Πόλεμος στην Ουκρανία: Με τον διευθυντή της CIA συναντήθηκε ο Πολωνός πρόεδρος μετά την πτώση του πυραύλου

Ερευνάται ακόμη το περιστατικό πτώσης πυραύλου στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας με το ΝΑΤΟ να αρνείται ότι είναι ρωσικής προέλευσης, τη Βαρσοβία όμως να μην αποκλείει το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά. 

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας.

«Το βράδυ, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συνομίλησε με τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος βρίσκεται στη Βαρσοβία μετά τις επισκέψεις του στην Άγκυρα και το Κίεβο», έγραψε ο Γιάτσεκ Σιεβιέρα στο Twitter.

«Η συζήτηση αφορούσε τη γενική κατάσταση ασφαλείας, τα πρόσφατα γεγονότα προέκυψαν στη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Πιθανή προβοκάτσια από τη Ρωσία, λέει ο Πολωνός πρωθυπουργός για τον πύραυλο

«Είναι πιθανό το πυραυλικό πλήγμα σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας να ήταν αποτέλεσμα προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», υπογράμμισε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ζελένσκι: «Αναμφίβολα δεν ήταν δικός μας ο πύραυλος»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.

Η θέση των ΗΠΑ 

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της, χθες Τρίτη, προήλθε πιθανότατα από έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να ανατρέπουν την αρχική διαπίστωση για τον πύραυλο, ωστόσο τόνισε ότι την πραγματική ευθύνη για το περιστατικό φέρει η Ρωσία καθώς εκείνη ξεκίνησε τον πόλεμο. 

Υστερική η αντίδραση τους στο πυραυλικό «χτύπημα», λέει το Κρεμλίνο

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη στη Μόσχα, την επομένη της εκτόξευσης ενός πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία, σε ένα συμβάν που ενίσχυσε τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη διάχυσή του.

«Ο Πολωνός πρέσβης καλείται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με «απολύτως υστερικό» τρόπο στο χθεσινό περιστατικό, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν πύραυλο στην ανατολική Πολωνία.

Βαρσοβία και ΝΑΤΟ ανέφεραν σήμερα ότι πιθανότατα επρόκειτο για ένα «θλιβερό ατύχημα» που συνέβη από ουκρανικό πύραυλο και όχι, όπως αρχικά υπαινίχθηκαν ορισμένες αναφορές, από τη Ρωσία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: