Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα ευθύνεται για την κατάρρευση του φράγματος, επιμένει ο Ζελένσκι

Βέβαιος ότι για την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα ευθύνεται η Μόσχα, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αποκαλύπτει ότι ήδη πριν από έναν χρόνο το Κίεβο είχε ενημερώσει τους συμμάχους του ότι «κάτι πρόκειται να συμβεί εκεί».

«(Οι Ρώσοι) φοβούνται ότι θα ξεκινήσουμε μια αντεπίθεση προς αυτή την κατεύθυνση και θέλουν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την απελευθέρωση των εδαφών μας. Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι θα χάσουν αυτή τη μάχη και καθυστερούν την απελευθέρωση των εδαφών μας», δηλώνει ο κ. Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Bild και προσθέτει ότι, καθώς το φράγμα είναι κατειλημμένο από ρωσικές δυνάμεις, η ουκρανική πλευρά και οι διεθνείς ειδικοί δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τους υπεύθυνους του χτυπήματος. «Δεν μας εκπλήσσει πλέον αυτό που κάνει η Ρωσία: βασανιστήρια, βιασμοί, όλα συμβαίνουν. Αυτός είναι ο τρόπος τους να κάνουν πόλεμο», σημειώνει και κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό ότι είναι απόντες από την περιοχή. «Δεν είναι εδώ! Η καταστροφή έχει γίνει ήδη τόσες ώρες και δεν είναι εδώ! Δεν έχουμε λάβει απάντηση. Και αν υπήρξε κάποια αντίδραση, αυτή ήταν πολύ διπλωματική. Είμαι σοκαρισμένος», τονίζει.

Αναφερόμενος στην επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιορίζεται να δηλώσει ότι «θα γίνει αισθητή», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κατάρρευση του φράγματος την καθιστά δυσκολότερη, ο ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ότι «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι αντίκτυπο θα έχει». Εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι «τώρα ίσως κάποιοι καταλάβουν επιτέλους τι σημαίνει Ρωσία».

Ο κ. Ζελένσκι κάνει ακόμη λόγο για «εσωτερικό σκάνδαλο» στη Ρωσία και για «μάχη εξουσίας» μεταξύ του αρχηγού της ομάδας «Wagner» Γεβγκένι Πριγκόσιν και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και εκτιμά ότι αυτό το έχει αντιληφθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά το έχουν αντιληφθεί ως αδυναμία και όσοι βρίσκονται κοντά του. «Ο Πούτιν έχει χάσει τη δύναμη που είχε», λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος εάν οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον ρωσικού εδάφους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι ο στρατός της Ουκρανίας «απελευθερώνει μόνο τα εδάφη μας» και, σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, απορρίπτει τις εικασίες ότι έγινε από Ουκρανούς. «Είμαι ο πρόεδρος και εγώ δίνω τις εντολές. Η Ουκρανία δεν έχει κάνει τίποτα τέτοιο. Δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν ήξερα τίποτα, 100%. Και αν κάποιος έχει στοιχεία, να μας τα δείξει», προσθέτει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ακόμη ότι επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αλλά αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν αναποφάσιστες. Σχετικά με το εάν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, αναφέρει: «Φυσικά η Ουκρανία θα ήθελε να είναι παρούσα. Αλλά αν το ΝΑΤΟ δεν μας βλέπει ως μελλοντικό μέλος, γιατί να πάμε;»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: