Πόλεμος στην Ουκρανία – CNN: Πόσο κοντά φέρνει τον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας η αποστολή τανκς από τη Δύση στο Κίεβο;

Μπορεί η απόφαση της Δύσης (κυρίως της Γερμανίας) να έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την κυβέρνηση του Κιέβου κι ενώ οι εχθροπαξίες με τους Ρώσους στα ουκραναικά εδάφη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο υποχρέωσε αρκετούς να ψιθυρίσουν ένα δυσάρεστο ερώτημα: μηπως το ΝΑΤΟ βρίσκεται, πλέον, σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία;

Το αφήγημα αυτό, που προωθείται συχνά από το Κρεμλίνο, βοηθά αναμφίβολα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συμμάχους του να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το γεγονός ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μια απρόκλητη μαζική επίθεση στην Ουκρανία και κατέλαβε παράνομα τμήματα ενός κυρίαρχου κράτους.

Επίσης, δίνει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ λόγους για σκέψη όταν πρόκειται να αποφασίσουν πόση ακριβώς στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία.

Το CNN απευθύνθηκε σε εμπειρογνώμονες θέτοντας το ερώτημα αυτό και οι θέσεις τους συνέκλιναν στο γεγονός πως κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται κοντά σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί «πόλεμος με τη Ρωσία» σύμφωνα με οποιονδήποτε διεθνώς αποδεκτό νομικό ορισμό. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία είναι αβάσιμη.

Γιατί το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, όπως λένε στο Κρεμλίνο

«Ο πόλεμος θα απαιτούσε πλήγματα που θα πραγματοποιούνταν από ένστολες δυνάμεις των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ και από το έδαφος της Συμμαχίας εναντίον ρωσικών δυνάμεων, ρωσικού εδάφους ή του ρωσικού πληθυσμού», εξηγεί ο William Alberque, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Οποιαδήποτε μάχη από την Ουκρανία — με οποιαδήποτε συμβατικά όπλα, εναντίον οποιωνδήποτε ρωσικών δυνάμεων — δεν είναι πόλεμος των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εναντίον της Μόσχας, όσο κι αν η Ρωσία θέλει να το ισχυριστεί», προσθέτει.

Ο Alberque επισημαίνει, επίσης, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ορίζει ότι τίποτα «δεν θα θίγει το εγγενές δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, εάν εκδηλωθεί ένοπλη επίθεση κατά μέλους των Ηνωμένων Εθνών, μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει χρησιμοποιήσει το βέτο της για να εμποδίσει την καταδίκη των ενεργειών της στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε, ασφαλώς, να εκμεταλλευτεί ορισμένες γκρίζες ζώνες που είναι εγγενείς σε κάθε σύγχρονο πόλεμο για να ισχυριστεί εσφαλμένα ότι το ΝΑΤΟ είναι ο κύριος επιτιθέμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτές οι γκρίζες ζώνες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: