Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιχμάλωτοι επέστρεψαν μέσω… Ουγγαρίας – «Η Βουδαπέστη πιόνι της Μόσχας» λέει το Κίεβο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέλαβε πρόσφατα τρεις αιχμαλώτους πολέμου που είχαν μεταφερθεί στην Ουγγαρία από την Ρωσία. Ομως το Κίεβο κατηγορεί την Βουδαπέστη ότι παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας και ότι παίζει το παιχνίδι της Μόσχας.

«Επιβεβαιώνω ότι τρεις πρώην αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν στην Ουκρανία» επί συνόλου 11 αιχμαλώτων που μεταφέρθηκαν στις 8 Ιουνίου στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Ντμίτρο Λούμπινετς, ο υπεύθυνος για τα δικαιώματα του ανθρώπου του ουκρανικού κοινοβουλίου.

«Από την αρχή της ιστορίας αυτής, η Ουγγαρία έπαιξε το παιχνίδι της ρωσικής πλευράς και της ρωσικής προπαγάνδας. «Ηταν σχεδιασμένο ως ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας και πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες με την συμμετοχή της ουγγρικής πλευράς».

Ηδη χθες, η ουκρανική διπλωματία κατηγόρησε την Βουδαπέστη ότι της απέκλεισε την πρόσβαση στην ομάδα αυτή των αιχμαλώτων που παραδόθηκαν στην Ουγγαρία μέσω της ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας και εν αγνοία του Κιέβου.

Η ομάδα αυτή των αιχμαλώτων προέρχεται από την Υπερκαρπαθία, περιοχή που βρίσκεται στην δυτική Ουκρανία και κατοικείται από σημαντική ουγγρική κοινότητα. Σύμφωνα με την Βουδαπέστη, ορισμένοι από τους ένδεκα αυτούς άνδρες είναι κάτοχοι ουγγρικών διαβατηρίων, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν το καθεστώς του πρόσφυγα στην Ουγγαρία.

Μεταφέροντας τους αιχμαλώτους αυτούς, η Ουγγαρία ενήργησε «κατά τελείως μυστικό τρόπο, χωρίς να δώσει καμία πληροφορία στην Ουκρανία, γεγονός που συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης» σχετικά με την προστασία των αιχμαλώτων πολέμ9ου, δήλωσε ο Ντμίτρο Λούμπινετς.

«Ηταν για μας έκπληξη που μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ μπορεί να το κάνει αυτό ανοικτά και εσκεμμένα».

Η Ουγγαρία απάντησε στις κατηγορίες περί αποκλεισμού της πρόσβασης προς την ομάδα των πρώην αιχμαλώτων λέγοντας ότι οι 11 άνδρες δεν θεωρήθηκαν αιχμάλωτοι πολέμου δεδομένου ότι απελευθερώθηκαν σε ρωσικό έδαφος.

«Βρίσκονται εδώ με την θέλησή τους, μπορούν επίσης να αναχωρήσουν ελεύθερα οποιαδήποτε στιγμή. Δεν τους παρακολουθούμε», δήλωσε την Δευτέρα ο Γκεργκέλι Γκούλιας, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Πέτερ Στάνο δήλωσε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα ζητήσει από τις ουγγρικές αρχές λεπτομερέστερες πληροφορίες» για την κατάσταση των αιχμαλώτων.

«Εναπόκειται στην Ουγγαρία να εξηγήσει τις λεπτομέρειες, τον ρόλο που έπαιξε η Βουδαπέστη στην συγκυρία της απελευθέρωσης ουκρανών πολιτών από την Ρωσία», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: