«Πόλεμος κατά των συμμοριών» στο Ελ Σαλβαδόρ: Οι πρώτοι 2.000 κρατούμενοι μετάγονται σε νέα φυλακή – Δείτε βίντεο

Οι πρώτοι 2.000 φυλακισμένοι που φέρονται να είναι μέλη των «μάρας» μετήχθησαν χθες Παρασκευή στη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής», σχεδιασμένη για την κράτηση 40.000 εγκλείστων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που συνεχίζει τον «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος τον οποίο κήρυξε πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

«Τα ξημερώματα, με μια μόνο επιχείρηση, μεταγάγαμε 2.000 μέλη συμμοριών στο Κέντρο Κράτησης της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT)», ανέφερε ο πρόεδρος Μπουκέλε μέσω Twitter.

Η γιγαντιαία φυλακή, εφοδιασμένη με προηγμένα τεχνολογικά μέσα επιτήρησης, εγκαινιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε κάτω από το κείμενό του στο Twitter ο κ. Μπουκέλε, βλέπει κανείς εκατοντάδες κρατούμενους, που φορούν μόνο εσώρουχα, με εμφανή τατουάζ στα σώματά τους —ένδειξη πως ανήκουν στις δύο κυριότερες συμμορίες στη χώρα, τη Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και τη Μπάριο 18— να οδηγούνται και να παρατάσσονται, με τα χέρια στα κεφάλια, σε αυλή φυλακής στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Κατόπιν, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, οδηγούνται σε λεωφορεία υπό βαριά οπλισμένη συνοδεία, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων του στρατού, ως τη φυλακή CECOT.

«Αυτό θα γίνει το νέο τους σπίτι, σε αυτό θα ζήσουν για δεκαετίες (…), ανίκανοι να κάνουν κι άλλο κακό στον πληθυσμό», διεμήνυσε ο κ. Μπουκέλε.

«Κελί το κελί, θα εξαλείψουμε αυτόν τον καρκίνο από την κοινωνία. Να ξέρετε πως δεν θα βγείτε ποτέ από τη CECOT, θα πληρώσετε για αυτό που είσαστε… άνανδροι τρομοκράτες», υπερθεμάτισε μέσω Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο.

Η φυλακή κατασκευάστηκε για να οδηγηθούν εκεί τα περισσότερα από τα 64.000 μέλη συμμοριών που βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα αφότου εξαπολύθηκε η επίθεση του κρατικού μηχανισμού εναντίον τους, χάρη στο καθεστώς εξαίρεσης που επέβαλε το κοινοβούλιο κατ’ απαίτηση του προέδρου Μπουκέλε.

Παρά τις επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη σωρεία παραβιάσεων, ιδίως σε βάρος αθώων, ο «πόλεμος» κατά του εγκλήματος χαρίζει στον σαραντάρη πρόεδρο Μπουκέλε τεράστια δημοφιλία στο Ελ Σαλβαδόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: