«Παρεξηγήθηκα. Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά»

«Παρεξηγήθηκα. Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά»Το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντός του έτους, αποκλείει, ο υπουργός Οικονομικών , σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild (έκδοση Τρίτης).

Διαβεβαιώνει ακόμη ότι η θα εξοφλήσει τα χρέη της, ενώ προειδοποιεί για ανυπολόγιστες συνέπειες από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου.

Ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι προηγούμενες δηλώσεις του περί νέας αναδιάρθρωσης εντός του έτους παρερμηνεύθηκαν και τονίζει: «Παρεξηγήθηκα. Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά».

Σε ό,τι αφορά την , ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί κατά ακόμη και της σκέψης για ενδεχόμενη χρεοκοπία: «Μια κυπριακή χρεοκοπία δεν θα έπρεπε καν να συζητείται. Η επίδραση ντόμινο για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστη. Είμαι βέβαιος ότι η μπορεί να διασωθεί», σημειώνει και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός δεκαετούς προγράμματος για την Ελλάδα, το οποίο, όπως λέει, θα δίνει ώθηση τόσο στην χώρα όσο και στην Ευρώπη.

Ερωτώμενος σχετικώς με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ελλάδα, αναφέρει ότι θα πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να αναρωτηθούμε γιατί ψηφίζει έτσι ο κόσμος στον Νότο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την διαρκή αύξηση των φόρων και την αδυναμία των πολιτών να τους πληρώσουν, ο Γιάννης Στουρνάρας εκφράζει την κατανόησή του, αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό, τονίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή και επισημαίνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να φορολογηθούν περισσότερο οι εύποροι, τομέας στον οποίο, όπως λέει, έχουν σημειωθεί ήδη επιτυχίες.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση, η οποία περιγράφει τις αδυναμίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Σίγουρα, αν αναφέρεται κανείς στις υποδομές, δεν είμαστε ακόμη στο ίδιο επίπεδο με την , αλλά σημειώνουμε μεγάλα βήματα προόδου. Όλο και περισσότεροι διώκονται για , άνθρωποι πλούσιοι και με επιρροή οδηγούνται στην . Παρεμβαίνουμε δυναμικά». Σχετικώς με την προσπάθεια σύναψης συμφωνίας με την Ελβετία, αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.

Ο κ. Στουρνάρας εκφράζει την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας: «Είμαστε στον σωστό δρόμο. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται εντός των στόχων. Οι εταίροι μας στην Ευρώπη δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Θα εξοφλήσουμε τα χρέη μας». Όταν ωστόσο ερωτάται «πότε επιτέλους θα πουλήσει η Ελλάδα τα της», υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πουλήσουμε » και διευκρινίζει ότι αυτό που γίνεται είναι μαζικές αποκρατικοποιήσεις με ένα καλό .

Εύχεται μάλιστα να συμμετάσχει σε αυτό και η Γερμανία, ενώ κληθείς να εξηγήσει για ποιον λόγο η Ελλάδα αρνείται την βοήθεια Γερμανών εφοριακών, δηλώνει ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται στην ιδέα, αντιθέτως, την χαιρετίζει. «Η τρόικα όμως και η Ομάδα Δράσης θα πρέπει να συντονίζουν εκ των προτέρων τις προσπάθειές τους, ώστε να μην δημιουργείται χάος. Καλωσορίζω την τεχνική υποστήριξη από τους εταίρους μας και από την Γερμανία», αναφέρει.

Ο γερμανός δημοσιογράφος ερωτά τον κ. Στουρνάρα σχετικώς με τις απειλές κατά της ζωής του και την σφαίρα που εστάλη στο γραφείο του. «Όποιος γίνεται στην Ελλάδα υπουργός Οικονομικών, γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει. Δεν φοβάμαι αυτή την στιγμή, αλλά είναι αλήθεια ότι τα μέτρα ασφαλείας μου αυξήθηκαν. Δεν τολμώ πλέον να βγω μόνος μου από την πόρτα του σπιτιού μου, δεν είναι πια δυνατόν να κάνω σπορ ή να βγω με φίλους. Για χόμπι όμως δεν έχω έτσι κι αλλιώς χρόνο», απαντά ο υπουργός.

Ο τίτλος μάλιστα που επιλέγει η εφημερίδα για την συνέντευξη είναι «Δεν τολμώ να βγω μόνος στον δρόμο».

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: