Ουζμπεκιστάν: Διετές συμβόλαιο με τη Gazprom – Θα εισάγει για πρώτη φορά φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή διετούς συμβολαίου με τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom προκειμένου να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι κρατικές εταιρείες «Uzgastrade και Gazprom υπέγραψαν διετές συμβόλαιο», επεσήμαινε σε ανακοίνωσή του το ουζμπεκικό υπουργείο Ενέργειας, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν «την 1η Οκτωβρίου», με «ετήσιο όγκο περίπου 2,8 δισεκ. κυβικά μέτρα», μέσω του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Η συμφωνία υπεγράφη στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή και οι λεπτομέρειές της έγιναν γνωστές σήμερα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μειώθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη και πλέον η Μόσχα επιζητεί να κατευθύνει μέρος των εξαγωγών της σε συμμάχους της στην Κεντρική Ασία, κυρίως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Οι χώρες αυτές, παρά τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, είναι αντιμέτωπες με ενεργειακή κρίση. Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια «ένωση φυσικού αερίου» με τα δύο αυτά κράτη.

Το Ουζμπεκιστάν αντιμετώπισε τον χειμώνα σοβαρή ενεργειακή κρίση λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης σε συνδυασμό με έναν ιδιαίτερα κρύο χειμώνα και με τις πεπαλαιωμένες υποδομές της.

Η κατάσταση αυτή ώθησε την Τασκένδη, που το 2022 παρήγαγε 51,7 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, να αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές της προς την Κίνα. Στα τέλη Ιανουαρίου το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε συμφωνία με την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου ήδη από τον Μάρτιο, ωστόσο έκτοτε δεν υπήρξαν άλλες σχετικές ανακοινώσεις.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: