Όλες οι αλλαγές στα ελαστικά της F1 για το 2019

Η φετινή χρονιά είναι η 9η στη σύγχρονη εποχή συνεργασίας της Pirelli με την F1. Κάθε φορά σ’ αυτά τα χρόνια, η γκάμα των ελαστικών διαφέρει από τη μια σεζόν στην επόμενη. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα γκάμα ελαστικών που κάνει ντεμπούτο με τα μονοθέσια του 2019 στη Βαρκελώνη, αυτή τη βδομάδα.

ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΠΕΝΤΕ ΓΟΜΕΣ

Θα υπάρχουν μόνο τρία χρώματα σε κάθε αγώνα του 2019: Το άσπρο θα αφορά στην πιο σκληρή γόμα του τριημέρου, το κίτρινο στη μέση γόμα και το κόκκινο στην μαλακή γόμα. Συνολικά θα υπάρχουν 5 γόμες διαθέσιμες φέτος: Είναι αριθμημένες από το 1 έως το 5 από την πιο σκληρή ως την πιο μαλακή. Στη Βαρκελώνη για τις δοκιμές εξέλιξης είναι διαθέσιμες και οι πέντε γόμες. Η πιο σκληρή (C1) και η πιο μαλακή (C5) δεν έχουν λωρίδες κατά τη διάρκεια του τεστ. Αντίθετα οι γόμες C2, C3 and C4 θα έχουν τις γνωστές λωρίδες με το λευκό, κίτρινο και κόκκινο χρώμα αντίστοιχα. Αυτό θα συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης: Στα Σαββατοκύριακα των Grand Prix θα υπάρχουν διαθέσιμες μόνο 3 γόμες σε κάθε αγώνα.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ

Θα υπάρχουν επίσης κάποια ελαστικά χωρίς σημάδια: Αυτά θα είναι πρωτότυπα ελαστικά που θα τα δούμε μόνο κατά τη διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης. Στόχος η αξιολόγηση εν δυνάμει βελτιώσεων για το μέλλον. Υπάρχει μια συζήτηση για προγραμματισμό δοκιμών όσον αφορά στο 2020. Περιλαμβάνει όλες τις ομάδες και διάφορες περιόδους, φέτος. Λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ

Μια αλλαγή φέτος είναι η μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας που προσφέρουν οι ηλεκτρικές κουβέρτες στα πίσω ελαστικά: Θα είναι 80 βαθμούς Κελσίου ενώ στα εμπρός ελαστικά θα διατηρηθεί η θερμοκρασία των 100 βαθμών Κελσίου. Αυτό για να παραμείνει εύκολη η προθέρμανση των εμπρός ελαστικών και να μειωθεί ο κίνδυνος της τοπικής παραμόρφωσης/αποκόλλησης ειδικά στις χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Ανάλογα θα μειωθούν και οι αρχικές πιέσεις των πίσω ελαστικών.

ΛΕΠΤΟΤΕΡΑ ΠΕΛΜΑΤΑ

Σε επιλεγμένους αγώνες φέτος, όπου είχαμε καινούργιο ασφαλτοτάπητα, χρησιμοποιήθηκε ένα πιο λεπτό πέλμα. Αυτή η σχεδίαση είχε σαν στόχο να μειώσει την υπερθέρμανση κάτι που επετεύχθη. Ως αποτέλεσμα,  αντίστοιχη μείωση πάχους πέλματος θα υιοθετηθεί σε όλα τα ελαστικά του 2019. Η δομή των ελαστικών θα είναι πανομοιότυπη σ’ όλους τους αγώνες φέτος.

ΝΕΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΒΡΟΧΙΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Φέτος έχουμε ένα ολοκαίνουργιο ενδιάμεσο ελαστικό που έχει σχεδιαστεί να καλύπτει ένα πιο ευρύ φάσμα συνθηκών απ’ ότι ο προκάτοχός του. Δύναται να αποτελέσει ένα πιο αποτελεσματικό κόμβο, ανάμεσα στα σλικ ελαστικά και στα βρόχινα ελαστικά. Επιπλέον το ενδιάμεσο ελαστικό θα έχει βελτιωμένη απόδοση στο βρεγμένο. Το βρόχινο ελαστικό είναι επίσης εντελώς καινούργιο, με επανασχεδιασμένο προφίλ που παρέχει μεγαλύτερη αντίσταση στην υδρολίσθηση και καλύτερη αίσθηση οδήγησης σε βαριά βροχή.

ΟΧΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΒΡΟΧΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Πέρυσι είχαν πιστοποιηθεί δυο γκάμες βρόχινων και ενδιάμεσων ελαστικών: Μια για πιο υψηλές θερμοκρασίες και μια για πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Φέτος τα ελαστικά είναι πολλαπλών χρήσεων οπότε δεν υπάρχει λόγος για δυο γκάμες: Θα υπάρχει μόνο ένα ενδιάμεσο και ένα βρόχινο ελαστικό για όλη τη χρονιά.

ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι θερμοκρασίες λειτουργίας είναι λίγο  υψηλότερες φέτος για να μειωθεί η πιθανότητα υπερθέρμανσης. Επίσης έτσι διασφαλίζεται μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιακής λειτουργίας.

 

C1           110-140°C  (πιο σκληρή γόμα)

C2           110-135°C

C3           105-135°C

C4             90-120°C

C5             85-115°C  (πιο μαλακή γόμα)

Όλες οι αλλαγές στα ελαστικά της F1 για το 2019 gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: