Οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εθνικές κάλπες σε λιγότερο από μία εβδομάδα και εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί νικήτρια, ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί να προχωρήσει στη συγκρότηση της κυβέρνησής του. Ο ίδιος, πάντως, σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποίησε ότι έχει καταλήξει, άνω του 50%, στα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ γράφει και σβήνει ονόματα, έχοντας καταλήξει σε έναν «σκελετό» της κυβέρνησής του, με πρόσωπα προερχόμενα κατά πλειοψηφία από την παραδοσιακή πολιτική δεξαμενή. Ένα σχήμα κυβερνητικό «ούτε μικρό ούτε μεγάλο», όπως έχει ειπωθεί.

Σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοικτό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Πολλά είναι τα ονόματα που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς πάντως τίποτα να θεωρείται ως δεδομένο, καθώς όλα μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή.

Οι πολιτικοί στο υπουργικό συμβούλιο

Το όνομα που ακούγεται αρκετά για το υπουργείο Οικονομικών είναι εκείνο του Χρήστο Σταϊκούρα, με ορισμένους να αναφέρονται και στον καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου. Ως αναπληρωτής αναφέρεται ο νυν διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να αναλάβει ο Νίκος Δένδιας, ενώ στο Άμυνας ακούγεται έντονα το όνομα του Βασίλη Κικίλια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πιθανόν να αναλάβει μια θέση στο υπουργείο Οικονομίας και το χαρτοφυλάκιο των Επενδύσεων, ενώ για τον Κωστή Χατζηδάκη υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να κατευθύνεται προς το υπουργείο Παιδείας. Ένα υπουργείο για το οποίο ακούγεται και το όνομα της Νίκης Κεραμέως.

Ο Γιάννης Βρούτσης ακούγεται για το υπουργείο Εργασίας. Η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται να οδεύει προς το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο πιθανόν να ενοποιηθεί με το Τουρισμού. Ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ένα όνομα που ακούγεται για το Προστασίας του Πολίτη είναι εκείνο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Για την προεδρία της Βουλής ακούγεται έντονα ο Κώστας Τασούλας, ενώ ενεργό ρόλο αναμένεται να έχει και ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης της ΝΔ

Ως προς τους τεχνοκράτες στους οποίους έχει αναφερθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμάται πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενδέχεται να συμπεριληφθούν οι εξής, σύμφωνα με το thepresident.gr:

Γεώργιος Γεραπετρίτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπεύθυνος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα ήταν στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.

Θοδωρής Πελαγίδης, καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Και ο εν λόγω καθηγητής προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007.

Γιώργος Ζαββός, πρώην ευρωβουλευτής και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νομικός σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν.

Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη. Έχει μακρά και σημαντική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, οικονομολόγος, σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του προέδρου της ΝΔ

Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παλαιότερα κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού επί Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.

Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής στo Πάντειο. Θεωρείται από τα νέα «αστέρια» της ΝΔ.

Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κυριάκος Πιερρακάκης, πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος, διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις (think tank)

Γιώργος Στεργίου, ηλεκτρολόγος, μηχανικός. Έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες.

Όσον αφορά τη στελέχωση του Μαξίμου, τα ονόματα που ακούγονται είναι του Άκη Σκέρτσου, γενικού διευθυντή του ΣΕΒ, Γρηγ. Δημητριάδη και Γιώργου Μυλωνάκη, εξ απορρήτων συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ και όπως λένε στην Πειραιώς είναι «στελέχη ειδικών αποστολών».

Τέλος προς αξιοποίηση σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπεύθυνος στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, η Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και ο Κωνσταντίνος Ζούλας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: