Νικ.Ι. Θεοχαράκης Α.Ε: Η ιστορία των 100 δημιουργικών χρόνων εξέλιξης της εταιρίας

Πέρασαν 100 χρόνια (1924-2024) από τότε που μια μικρή εταιρία έκανε το πρώτα της βήματα στον Πειραιά και μετατράπηκε σε έναν κολοσσό.

Το 1924 ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Ι. Θεοχαράκη, στην οδό Ρετσίνα στον Πειραιά, μια μικρή προσωπική επιχείρηση με είδη αυτοκινήτου, υγρά καύσιμα και λίγα ανταλλακτικά.


Το κατάστημα του Νικόλαου Θεοχαράκη στην οδό Ρετσίνα 43 στον Πειραιά, το 1932. Στα αριστερά ο Νικόλαος Θεοχαράκης.

Ο Νίκος Θεοχαράκης ήταν έξυπνος, δραστήριος, τολμηρός και διορατικός. Όλα αυτά αποτέλεσαν διαχρονικά τους κατευθυντηρίους άξονες της εταιρείας, που της επέτρεψαν να δώσει αποφασιστικά το παρόν καθ’ όλη την διάρκεια αυτών των  100 ετών.


Το κατάστημα του Νικόλαου Θεοχαράκη στην οδό Βερανζέρου 6, στα μέσα της δεκαετίας του 1940.

 

Η Διοίκηση της εταιρείας, από τον Νικόλαο Θεοχαράκη πέρασε στην συνέχεια, στους γιους του, Γιάννη και Βασίλη Θεοχαράκη, ενώ πλέον τα ηνία της Διοίκησης έχουν περάσει στον Τάκη Θεοχαράκη.

Το σημαντικότερο ορόσημο της εταιρείας ήταν το 1961 όταν ξεκίνησε η συνεργασία της εταιρίας με την Nissan, Οι γιαπωνέζοι εμπιστεύτηκαν τον Νίκο Θεοχαράκη. Αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη αντιπροσώπευση της Nissan Motor Co. στην Ευρώπη και μια από τις πρώτες παγκοσμίως.

Ένας ακόμη σημαντικός σταθμός στην ιστορία της εταιρείας, ήταν η θεμελίωση του εργοστασίου συναρμολόγησης αυτοκίνητων στον Βόλο, το 1980 (ΤΕΟΚΑΡ Α.Β.Ε.Ε.). Το πρότυπο αυτό εγχείρημα αποτέλεσε σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., αλλά ευρύτερα για την υποδοχή και καταξίωση του αυτοκίνητου στη χώρα μας.

 

Η λειτουργία του εργοστασίου εδραίωσε την επιτυχημένη παρουσία της Nissan στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου και την οδήγησε στην πρώτη θέση των πωλήσεων μεταξύ όλων των εταιρειών αυτοκινήτου για ένα μεγάλο διάστημα, από το 1981 ως το 1993. Από τις αρχές τις λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι και το 1995 συναρμολογήθηκαν περισσότερα από 170.000 αυτοκίνητα.


Το κατάστημα στην οδό Βερανζέρου 6, Χαυτεία, ύστερα από την Απελευθέρωση γύρω στο 1946. Με κοντά παντελόνια διακρίνεται ο ένας από τους δύο γιους του Νικόλαου Θεοχαράκη, ο Βασίλειος.

 

 

 

Από εκεί και πέρα πολλά και σημαντικά ακολούθησαν:

Το 1989 το ορόσημο της  παραγωγής 100.000 αυτοκινήτων στο εργοστάσιο στον Βόλο. Το 1994 η θεμελίωση του πρότυπου Κέντρου Διανομής Ανταλλακτικών Αυτοκίνητων και Εκπαίδευσης στον Ασπρόπυργο – η εκπαίδευση του προσωπικού είναι από την ίδρυση της εταιρείας σταθερή επιδίωξη. Το 2015 η επίτευξη 600.000 πωλήσεων νέων αυτοκινήτων Nissan στην Ελλάδα.

Αρχές του 2023, η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε, πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος, ολοκλήρωσε μια μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα, Ασπρόπυργο και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προωθώντας και ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της. Με αυτή την επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ, η εταιρεία καλύπτει ένα ποσοστό που αγγίζει πλέον το 80% των υφιστάμενων ενεργειακών αναγκών της, έχοντας ως στόχο το 100% στο άμεσο μέλλον.


Το αρχαιότερο Datsun στην Ελλάδα και το αρχαιότερο στην Ευρώπη. Από την Συλλογή Ιστορικών Μοντέλων της Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. Το Datsun Pickup 320 διατέθηκε στην ελληνική αγορά από το 1962 έως το 1965.

Datsun Bluebird 312: Από τη Συλλογή Ιστορικών Μοντέλων της Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

Το 2015, η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. κατέκτησε το ορόσημο των 600.000 πωλήσεων Nissan — Datsun στην ελληνική αγορά.

Eναέρια φωτογραφία εργοστασίου ΤΕΟΚΑΡ Α.Β.Ε.Ε. στον Βόλο: Οι εγκαταστάσεις της ΤΕΟΚΑΡ Α.Β.Ε.Ε. κτιστήκαν σε οικόπεδο εμβαδού 264 στρεμμάτων, ενώ οι στεγασμένοι χώροι σταδιακά κατέλαβαν εμβαδόν 35.000 τ.μ.

Στο εργοστάσιο στον Βόλο εφαρμόστηκαν, προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, οι ιαπωνικές μέθοδοι παράγωγης.

Ρομποτικό σύστημα συναρμολόγησης της ΤΕΟΚΑΡ Α.Β.Ε.Ε. στον Βόλο: Το 1992 υπήρχαν σε λειτουργία 8 ρομποτικά συστήματα.

Ο Όμιλος μέσω των εταιρειών ΝΙΚ.Ι.ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. και ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε., πέρα από την αντιπροσώπευση της Nissan, δραστηριοποιείται με επιτυχία στην εμπορεία μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων, όπως: τα ιαπωνικά ελαστικά YOKOHAMA (από το 1957), τις εξωλέμβιες μηχανές SUZUKI (από το 1982), αγροτικά τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές SAME & DEUTZ-FAHR (από το 1978), ηλεκτροκίνητα σάρωθρα Green Machines, ελαστικά των οίκων KENDA και LASSA, μεγάλα φορτηγά της BMC, φορτηγά της JAC, ηλεκτρικά ελαφρά φορτηγά της REGIS, ηλεκτρικά ελαφρά φορτηγά της ADDAX, μπαταρίες αυτοκινήτων VMF, πρόσθετα λιπαντικών και χημικά προϊόντα WYNN’S, χημικά-καθαριστικά PERMATEX, καθώς και άλλα προϊόντα.


Το Κέντρο Διανομής Ανταλλακτικών Αυτοκίνητων Και Εκπαίδευσης της Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. στον Ασπρόπυργο άρχισε να λειτουργεί το 1994.

Με μια μακρά ιστορία ενός αιώνα δραστηριοποίησης στην Ελληνική αγορά, η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., από το 1924 έως και σήμερα, συνεχίζει την δυναμική πορεία της με ισχυρές βάσεις και όραμα για το μέλλον. Η συνεχής και συνεπής πορεία της εταιρείας βασίζεται σταθερά στις αξίες της, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ανθρωποκεντρική της φιλοσοφία, την υγιή ανάπτυξη, τις συνεργασίες και την επιχειρηματική εξωστρέφεια.


Το φωτοβολταϊκό συγκρότημα στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου. Η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. έχει επίσης εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συγκροτήματα και στις κεντρικές εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφία από Εκπαιδευτική Συνάντηση Suzuki Marine. Το 1982 η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. ανέλαβε την εκπροσώπηση στην Ελλάδα των εξωλέμβιων μηχανών Suzuki.

Φωτογραφία ενός Nissan Skyline GTX με ελαστικά Yokohama.Το 1957 η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. ανέλαβε την εκπροσώπηση στην Ελλάδα των ελαστικών Yokohama.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., έχει επιτύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών της, ανταποδίδοντας σεβασμό, αξιοπιστία και ειλικρίνεια και παράλληλα συνεισφέροντας σταθερά στην Ελληνική οικονομία. Η ιστορία της εταιρείας, η ισχυρή σημερινή της παρουσία και οι θεμελιώδεις αξίες της είναι οι ισχυρότατες βάσεις της, που της επιτρέπουν να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.


Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. στην Λεωφόρο Αθηνών 169, Αθήνα.

Το 2024 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., καθώς η εταιρεία γιορτάζει με υπερηφάνεια τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Περ  Χαλ

 

Νικ.Ι. Θεοχαράκης Α.Ε: Η ιστορία των 100 δημιουργικών χρόνων εξέλιξης της εταιρίας gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: