Νέος πρόεδρος ΙΣΘ: «Να παραιτηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας!»

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και όλης της ηγεσίας του υπουργείου, ζήτησε ο νέος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Δημήτρης Τσάμης.

Νέος πρόεδρος ΙΣΘ: «Να παραιτηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας!»Μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Θανάση Εξαδάκτυλου, η διοίκηση του ΙΣΘ έδωσε συνέντευξη Τύπου και ο νέος «γαλάζιος» πρόεδρος ήταν σαφής. «Για να λυθούν τα προβλήματα χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής και αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Αυτά που γίνονται στο χώρο της υγείας δεν συνιστούν συγκροτημένη πολιτική. Είναι σπασμωδικές ενέργειες, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ ουδέποτε συζητήθηκαν με τους αρμόδιους φορείς της υγείας. Για παράδειγμα, στην τελευταία γενική συνέλευση του ΠΙΣ (Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), ο πρόεδρός του είπε «ο υπουργός δεν με δέχεται». Η παραίτηση Εξαδάκτυλου είναι μία μορφή αντίδρασης απέναντι σε ένα που κωφεύει και σωπαίνει. Προφανώς είναι μία ένοχη σιωπή. Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε μια σωστή πολιτική και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς όφελος των συμπολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.
«Αλλοι έπρεπε να παραιτηθούν…»

Εξάλλου, την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είχε ζητήσει επανειλημμένα και ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος για λόγους αξιοπρέπειας, αγανακτισμένος από την απαξιωτική στάση του υπουργείου, παραιτήθηκε από το αξίωμά του.

«Η παγερή σιωπή του υπουργείου εξακολουθούσε, παρά τις πιέσεις μας να πάρει θέση στο ζήτημα της υποβάθμισης και της ελλιπούς και άδικης υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία της χώρας. Για μένα ήταν θέμα αξιοπρέπειας. Ως πολίτης και ως χρήστης υπηρεσιών υγείας η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να είναι άλλο ανεκτή. Θα έπρεπε να έχει οδηγήσει άλλους σε παραιτήσεις και όχι εμένα…», τόνισε με νόημα ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όπως πρόσθεσε, ο ίδιος προσδοκά να υπάρξει, έστω και τώρα, αντίδραση από το υπουργείο. «Αν ο υπουργός Υγείας αντιλαμβάνεται πού ζούμε, όφειλε να έχει αντιδράσει ήδη. Ας το κάνει και τώρα. Το θέμα είναι κραυγαλέο. Δεν έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχουν . Εχει να κάνει με το συσσίτιο όλων. Άλλος παίρνει μονή και άλλος διπλή μερίδα, χωρίς να υπάρχει λογική εξήγηση», δήλωσε, επικαλούμενος στοιχεία του 2013 που δείχνουν ότι συνεχίζεται προκλητικά η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία που σοκάρουν

Σχετικά με την ανισοκατανομή των κονδυλίων, ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΙΣΘ, υπενθύμισε ότι αυτά στάλθηκαν τόσο στον υπουργό Υγείας όσο και στον πρωθυπουργό, αλλά χωρίς καμία αντίδραση! Τα στοιχεία από τις πρώτες του 2013 δείχνουν ότι: το ΑΧΕΠΑ (680 κλινών) έλαβε μόλις 5,5 εκ. , το «Γ. Παπανικολάου» (732 κρεβάτια) 7,9 εκ. και το Ιπποκράτειο θεσσαλονίκης (920 κρεβάτια) 7,2 εκ. ! Ωστόσο, νοσοκομεία μικρότερης δυναμικότητας έλαβαν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, το Αττικόν (670 κλίνες) πήρε 11,9 εκ. , το «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών (688 κλίνες) 13,7 εκ. και το Λαϊκό (568 κρεβάτια) 10 εκ. !

«Συνεχίζουμε ενωμένοι»

Στο μεταξύ, τα μέλη του διοικητικού και πειθαρχικού συμβουλίου του ΙΣΘ που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι ο Σύλλογος παραμένει ενωμένος και αποφασισμένος να συνεχίσει το του με στόχο να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας στη και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών.

Χαρακτηριστικό της συσπείρωσης, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, είναι ότι ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Τσάμης εξελέγη με 12 ψήφους και ένα λευκό, από 13 ψηφίσαντες, εκ των οποίων μόνο οι 7 ήταν εκλεγμένοι με την παράταξη στην οποία ανήκουν οι κύριοι Τσάμης και Εξαδάκτυλος.

AGELIOFOROS.GR

Νέος πρόεδρος ΙΣΘ: «Να παραιτηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας!»

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: