ΝΑΤΟ: Αγώνας δρόμου για την έγκριση ένταξης της Σουηδία – Τετραμερής με Τουρκία και Φινλανδία

Τετραμερής συνάντηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον ΓΓ της Βορειοατλνατικής Συμμαχίας, κορυφαίοι διπλωματές από Σουηδία και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων στο οποίο αναμένεται να βρεθούν και σύμβουλοι από τη Φινλανδία. 

«Έχει έρθει η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε κατά τη διάρκια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, ο Στόλτενμπεργκ. 

Σημειώνεται ότι μέλη του ΝΑΤΟ ασκούν πιέσεις ώστε η Άγκυρα να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία μέχρι τη Σύνοδο του Βίλνιους, στη Λιθουανία, στις 11-12 Ιουλίου. 

Η Τουρκία, όμως, δεν έχει ακόμη αποσύρει το βέτο και τις ενστάσεις της.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν και υπουργοί Εξωτερικών, όπως και σύμβουλοι από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία.  

Η Σουδία επιθυμεί, μετά τη ρωσική εισβολή, να γίνει το νέο μέλος του ΝΑΤΟ, όμως τη διαδικασία της ένταξης μπλοκάρουν η Τουρκία και η Ουγγαρία. 

Οι αξιωματούχοι της Δύσης επιμένουν, από τη μεριά τους, ότι η Σουηδία πληροί τα κριτήρια για την ένταξη, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά στη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά κινημάτων των Κούρδων, που οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν τρομοκρατικά. 

Νωρίτερα φέτος, πάντως, η Τουρκία ήρε τις ενστάσεις της για τη Φινλανδία που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. 

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: