Μικροί,στυφοί και ανάλγητοι δανειστές

Στον αέρα βρίσκεται προς το παρόν η διαπραγμάτευση με την τρόικα – και η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. -, καθώς οι δανειστές μας δεν έχουν καλυφθεί από τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό για τις στο Δημόσιο, σύμφωνα με όσα διαμηνύουν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Παράλληλα, εκφράζουν τη διαφωνία τους σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για συμφωνία σχετικά με τη μείωση φόρων.
Μικροί,στυφοί και ανάλγητοι δανειστέςΕτσι, δεν είναι τυχαίο ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ Ματίας Μορς, του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ. Εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για το αν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, το διέψευσε λέγοντας: «Εχουμε ακόμη δρόμο».
Η τρόικα, όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, περίμενε οργανογράμματα για όλα τα υπουργεία και όχι μόνο για τις κεντρικές υπηρεσίες, όπως έχει μέχρι στιγμής κάνει το Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θέλει επίσης έναν προγραμματισμό για το πρόγραμμα κινητικότητας και τις απολύσεις, με συγκεκριμένα κριτήρια, ώς το τέλος του 2014, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. «Δεν περιμένει να γίνουν τώρα απολύσεις, αλλά να καθοριστεί το πρόγραμμα», τονίζει. Για όλα αυτά έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μέχρι να δοθούν υπάρχει εκκρεμότητα, διευκρίνιζε το ίδιο στέλεχος.
Η τρόικα δεν έχει καθορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν, ενώ το Μνημόνιο αναφέρει ασαφώς ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους 25.000 που θα οδηγηθούν σε κινητικότητα θα απολυθούν. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει διοχετευθεί η πληροφορία ότι υπάρχουν κάπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι που θα οδηγηθούν σε απόλυση, καλύπτοντας τη σχετική μνημονιακή απαίτηση. Προς το παρόν, όμως, έχουν τεθεί σε αργία μόνο 884.
Οι απολύσεις είναι το μείζον ζήτημα, κατά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν είναι το μόνο που βρίσκεται στον αέρα στον συγκεκριμένο γύρο διαπραγμάτευσης. Αγκάθια έχουν εμφανιστεί και στα εξής ζητήματα:

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ.Νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις χαρακτηρίστηκαν γενναιόδωρες χθες από τους τροϊκανούς που συναντήθηκαν με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί δημιουργήσουν πρόβλημα στις τράπεζες και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Σε συνάντηση που είχε χθες το βράδυ η τρόικα με εκπροσώπους των τραπεζών αναφέρθηκε από τους τελευταίους ότι το της ρύθμισης για τις τράπεζες θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.
Συμφωνήθηκε, εξάλλου, να πραγματοποιηθεί αύριο νέα συνάντηση όλων των εμπλεκομένων (τρόικα, υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών) για να αναζητηθεί λύση. Πάντως, τραπεζικές πηγές εξέφραζαν επιφύλαξη για το αν θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και αύριο.

Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ.Το αίτημα για μείωση του στην εστίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα το αντιμετωπίζει με πολλές επιφυλάξεις. Μάλιστα, στελέχη της διαμήνυσαν στην ότι «αν σας περισσεύουν , γιατί θέλετε να τα δώσετε στους εστιάτορες και δεν τα δίνετε για προγράμματα ανεργίας, ή για την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που προβλέπεται για το 2014 σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;». Οι τροϊκανοί αμφισβήτησαν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε μείωση τιμών στην εστίαση, επικαλούμενοι ανάλογο παράδειγμα της Πορτογαλίας.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Αντίθετα, το αίτημα που εκτιμάται ότι θα γίνει δεκτό είναι η καθιέρωση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο. Και εδώ, όμως, η λύση που φαίνεται πως προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυστηρότερη από τα σενάρια τα οποία είχε διοχετεύσει η κυβέρνηση, ένα από τα οποία μιλούσε ακόμη και για 100 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επίκειται λύση που θα διευκολύνει τους φορολογούμενους.
Τα στελέχη της τρόικας, ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή του οικονομικού επιτελείου, εμφανίζονται αυτή τη φορά πιο ήρεμα, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αφήσουν χώρο να ανασάνουμε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν πίσω έναντι των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει στο Μνημόνιο. «Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα», επέμεναν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί ξανά με την τρόικα την Κυριακή.

Ε.Χρυσολωρά/ΝΕΑ

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: