Μερικές λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούμε ακόμη

Μπορεί να έχουν περάσει αιώνες από τότε που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, αλλά κάποιες λατινικές φράσεις ακόμη και σήμερα διατηρούν το νόημά τους και τις ακούμε συχνά. Απλά ίσως κάποιες φορές δεν ξέρουμε τι σημαίνουν.

Status quo: Η συγκεκριμένη φράση σημαίνει «η κατάσταση στην οποία» και με αυτόν τον τρόπο εξακολουθεί και χρησιμοποιείται και σήμερα. Δηλώνει την υπάρχουσα κατάσταση ή τις τρέχουσες συνθήκες των πραγμάτων.

Mea culpa: Η φράση «mea culpa» χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να δηλώσει ότι έκανε κάποιο λάθος, ότι έσφαλε, καθώς η κυριολεκτική μετάφραση της φράσης είναι «λάθος μου».

De facto: Η φράση που σημαίνει «από το γεγονός». Είναι μια φράση που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά και δηλώνει κάτι που συμβαίνει εκ των πραγμάτων, κάτι που είναι πραγματικό και αληθινό.

Persona non grata: Ο λόγος για το «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Πρόκειται για μια φράση που υποδηλωθεί με ευγενικό τρόπο ότι κάποιος θεωρείται ανεπιθύμητος σε κάποια περίσταση.

Mea culpa: Μια φράση που χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να δηλώσει ότι έκανε κάποιο λάθος. Η κυριολεκτική μετάφραση της φράσης είναι «λάθος μου».

Et cetera: Αυτή η φράση ίσως σας ξαφνιάσει μιας και συναντάται κυρίως ως συντομογραφία, etc, στα αγγλικά κείμενα για να δείξει αυτό που στα Ελληνικά γράφουμε «κτλ». Πρόκειται για μια φράση που χρησιμοποιείται χάριν συντομίας όταν θέλουμε να μην μακρηγορούμε στο λόγο μας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: