Με το αγαπημένο καπέλο του κηδεύεται ο σπουδαίος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός – Η τελευταία του επιθυμία

Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Το «ύστατο χαίρε» λένε σήμερα φίλοι και συγγενείς στον Βασίλη Βασιλικό. Ο βραβευμένος συγγραφέας έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, σε ηλικία 89 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα τελεστούν στις 11 το πρωί, ενώ τελευταία επιθυμία του ήταν αντί για στεφάνια τα χρήματα να δοθούν για το έργο της «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Το «παρών» στην κηδεία δίνουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Κώστας Γαβράς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης κ.ά.

Προσερχόμενος στο Α΄ Νεκροταφείο, για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Βασίλη Βασιλικού, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον θάνατό του, ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε το δικό του “Ζ”. Και αυτό γιατί θα ζει ανάμεσά μας με το μεγάλο έργο του, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την ελληνική αλλά και για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία γενικότερα. Έργο στο οποίο “πρωταγωνιστής” είναι ο Άνθρωπος, ο σκεπτόμενος και ελεύθερος Άνθρωπος. Και καθένας γνωρίζει τη σημασία της υπεράσπισης του Ανθρώπου και της Ελευθερίας, κυρίως στην εποχή μας».

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast από την κηδεία…

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ ανέφερε για τον Βασίλη Βασιλικό πως «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει ότι η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Βασίλη Βασιλικού θα γίνουν τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, στις 11 π.μ., στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών. Επιθυμία του είναι, αντί στεφάνου, να υποστηριχθεί το Έργο της «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas», της οποίας υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος και Γενικός Γραμματέας.

Η ΕΣΗΕΑ παρέθεσε και τους λογαριασμούς για τις καταθέσεις χρημάτων. ALPHA BANK ΙΒΑΝ: GR 42 0140 1030 1030 0232 0004 792 BIC: CRBAGRAAXXX ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜOY: «ΑΚΑΔΗΜΙA ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜARIA CALLAS».

Η ζωή του Βασίλη Βασιλικού

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Νικόλαος Βασιλικός, που πολιτεύθηκε και εξελέγη βουλευτής Καβάλας το 1936 και μητέρα του η Καίτη Βασιλικού. Η αδελφή του, η Έλζα Βασιλικού, υπήρξε πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School – SRT) στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ (ΗΠΑ).

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο και διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO. Ο Βασιλικός τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά στις βουλευτικές του 2015, καθώς και στις βουλευτικές του 2019, αυτή τη φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον οποίο και εξελέγη.

Έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι: «Η Μυθολογία της Αμερικής», «Το ψαροντούφεκο», «Θύματα ειρήνης», «Οι φωτογραφίες», «Ζ», «Ο Ιατροδικαστής», «Ο Θάνατος του Αμερικάνου» κ.ά.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Το μυθιστόρημά του «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Ακολουθήστε το Newsbeast στο Viber και μάθετε πρώτοι τα σημαντικότερα νέα

ΕΛΛΑΔΑΒασιλης Βασιλικος

.

Πηγή: Protothema.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: