Μάλι: Τουλάχιστον 17 στρατιωτικοί και 4 πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση

Τουλάχιστον 17 στρατιωτικοί και 4 πολίτες σκοτώθηκαν την Κυριακή, ενώ άλλοι 9 στρατιωτικοί αγνοούνται έπειτα από επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές στην πόλη Τεσίτ, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπαμακό χθες Δευτέρα το βράδυ.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι «ακόμη προσωρινός» και ενδέχεται «να αλλάξει», σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, που πρόσθεσε ότι σκοτώθηκαν επίσης επτά μαχητές «που κατά τα φαινόμενα ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα» και είχαν υποστήριξη «από drones και πυροβολικό», ενώ «χρησιμοποίησαν εκρηκτικά και οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά».

Σύμφωνα με τον στρατό, «μυστικές» πτήσεις UAVs, που δεν ήταν «συντονισμένες», και «καταγράφηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις χθες Κυριακή και σήμερα (σ.σ.: χθες)», επιβεβαιώνουν «την υπόθεση ότι οι τρομοκράτες επωφελούνται από μείζονα υποστήριξη και τεχνική ειδίκευση από το εξωτερικό».

Το επιτελείο έκανε επίσης λόγο για 22 τραυματίες στις τάξεις του στρατού, κατεστραμμένο υλικό, ιδίως τρία ολοσχερώς κατεστραμμένα οχήματα και άλλα που υπέστησαν ζημιές, καθώς και για φθορές σε εγκαταστάσεις του στρατού και σε σπίτια.

Στην πλευρά του «εχθρού», πέρα από τους επτά νεκρούς, ο στρατός έκανε λόγο για «άγνωστο αριθμό νεκρών και τραυματιών» που πήραν μαζί τους αποχωρώντας οι δράστες της επίθεσης.

Προηγούμενος απολογισμός του στρατού έκανε λόγο για 4 στρατιωτικούς και 2 πολίτες νεκρούς.

Ο τομέας της Τεσίτ, στο τμήμα της λεγόμενης ζώνης των τριεθνών συνόρων που βρίσκεται στο Μάλι, είναι αχανής περιοχή με χαμηλή βλάστηση, εκτός του ελέγχου του κράτους, που μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων και επιθέσεων.

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα, συσπειρωμένες στην Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), μάχονται εκεί εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ). Οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να ελέγξουν αυτή την περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπου βρίσκονται μεγάλες φλέβες χρυσού.

Ο στρατός του Μάλι, εγκατεστημένος σε στρατόπεδο πλάι στην κοινότητα Τεσίτ, δέχεται συχνά επιθέσεις με ορμητήριο αυτή την περιοχή. Στην περιοχή επιχειρούν εξάλλου κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

Όσο για τους άμαχους, όπως και αλλού στο Μάλι, βρίσκονται συχνά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των αντιμαχομένων, και κατηγορούνται ότι τάσσονται υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Κάτοικοι της περιοχής τράπηκαν σε φυγή, κατά χιλιάδες, κυρίως προς την κοντινή μεγάλη πόλη Γκαό, κάπου 150 χιλιόμετρα βόρεια.

Το Μάλι παραμένει βυθισμένο σε μείζονα κρίση από το 2012. Η δράση ομάδων τζιχαντιστών, που αρχικά περιοριζόταν στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει πλέον εξαπλωθεί σε κεντρικές και νότιες περιοχές του, καθώς και στις γειτονικές χώρες, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: