Μάκης Σαλιάρης: Στην «ορχήστρα» του παραδείσου…

 

Του Ηλία Χρηστέα

Τον Μάκη (Δημητρη) Σαλιαρη γνωρίζαμε από τα πρώτα του βήματα στο χώρο των αγώνων αυτοκινήτου…Γύρω στο 1972 …Σε ορισμένους όμως από εμάς ήταν ήδη γνωστός όχι σαν αρχάριος οδηγός αγώνων αλλά ως καταξιωμένος μουσικός- drummer!

Μάκης Σαλιάρης- Ντέμης Ρούσσος… Πόσα χρόνια πίσω μας γύρισε αυτή η φωτογραφία

Hδη ο Μάκης πάντοτε αισθανόταν (και συστηνόταν)   ως μουσικός. Υπήρξε ντράμερ στους Stormies (το συγκρότημα στο οποίο συμμετείχαν ο Ντέμης Ρούσσος και ο Λουκάς Σιδεράς των Aphrodite’s Child) και στους We Five. Εδώ » τζάμαρε» όπως έλεγαν  μαζί με τον Eric Clapton, τον «θεό της κιθάρας» .

Ο ίδιος ο Clapton αναφέρεται στο πέρασμά του από την Αθήνα του 1965 στο βιβλίο του «Clapton: The Autobiography», αφηγούμενος ανέκδοτα περιστατικά για τις νύχτες που ξεσήκωνε μαζί με τους We Five τα πλήθη της εποχής παίζοντας μουσική στους κινηματογράφους του Πειραιά.

«Στα 60s έρχονταν πολλά συγκροτήματα στην Ελλάδα» , είχε πει ο Μάκης Σαλιάρης, «έπαιρναν ένα βαν, φόρτωναν πράγματα μέσα και ζητούσαν δουλειές. Οι Faces ήταν ένα από αυτά τα γκρουπάκια. O Clapton έπαιζε στους Yardbirds και έφυγε επειδή το συγκρότημα είχε γίνει πολύ ποπ. Τότε ο Clapton δεν ήταν ακόμη γνωστός, τίποτε σπουδαίο. Ήταν όμως απίστευτος μουσικός. Mέναμε …κάγκελο, με το στόμα ανοιχτό, όταν έπαιζε !  Ήταν  κάτι αδιανόητο, πέρα από τα ακούσματά μας».

Ακολούθησε ή δημιουργία του μουσικού συγκροτήματος MINIs  στους οποιους προσχώρησε ο Ντέμης Ρουσσος όταν αποχώρησε από τους Idols ως μπασίστας (!) αλλά και το πέρασμα του Μάκη από τους Idols (1969-70).

Στους We Five  επίσης είχε ενταχθεί και ο Ντέμης Ρουσσος πριν τον καλέσει στο Παρίσι ο Vangellis (Παπαθανασίου), ενώ από τους Idols είχε περάσει και ο Δάκης…

Η νέα καριέρα εδώ ξεκίνησε γύρω στο 1972 με την Alfa Romeo GTa ( αγαπούσε ιδιαίτερα ως τώρα) το πρώην αυτοκίνητο του Γιάννη » Μαύρου» Μεϊμαρίδη ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αγώνα της Ρόδου το 1970.

Ο Μ Σαλιάρης συνέχισε με το Πρωτάθλημα Ενιαίου  (Alfasud,), αρκετά πρωτότυπα ( Lola, ABM, Chevron, Ford κα)   αλλά  και F3.

Στους αγώνες ταχύτητας και στις αναβάσεις που συμμετείχε, είχε σημειώσει 200 νίκες(!)  και είχε κατακτήσει 17 Πρωταθλήματα!

Από την εμπορία αυτοκινήτων στις Disco…

Στις εμπορικές του δραστηριότητες- πέραν της οικογένειας, ασχολήθηκε με την εμπορία αυτοκινήτων θέτοντας νέα στάνταρ στην εξυπηρέτηση με τη δημιουργία έκθεσης – παγόδας στη Λ Κηφισιάς…

Όμως ο διπλασιασμός των δασμών των ΙΧ που οδήγησε την αγορά σε κρίση ( Καλοκαίρι 1979) ανάγκασε τον δραστήριο Μάκη να αλλάξει κατεύθυνση…

Στράφηκε στο χώρο της διασκέδασης μετατρέποντας την παγόδα της Αυτοκίνησης σε Disco  αλλάζοντας τα δεδομένα της εποχής…

Ακολούθησαν στη συνέχεια και αλλά  » θρυλικά” μαγαζιά όπως το Club 22 ,  που άλλαξαν τη διασκέδαση των Αθηναίων…

Ο Μάκης έφυγε νωρίς στα 71 του από ανίατη ασθένεια που πάλεψε. Δεν μπόρεσε να βγει μπροστά.Έφυγε να βρει τους παλιούς και ενδιαφέροντες  φίλους του  όπως το Ντέμη Ρούσσο, αλλά και συναθλητές του, τον » Νίνο» , τον Γ και Μ Μοσχού, τον Στ Ζαλμα, τον»Τζόνι» , τον Σπ Τσινιβίδη και Ν Καπετανάκη… και όλη την » παλιοπαρέα»…

Σίγουρα στους δρόμους και στις ορχήστρες του παραδείσου θα έχουν να λένε πολλά και ενδιαφέροντα…

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: