Ξεκίνησε η διάθεση του Amarok 2ης γενιάς-Ποιες είναι οι νέες τιμές για το «θηρίο» της VW

Η  Volkswagen παρουσίασε το νέο Amarok που η παραγωγή του είχε σταματήσει αμέσως μετά την παγκόσμια καταστροφή που έφερε στην ανθρωπότητα ο κορονοϊός. Σε μια αβέβαιη αγορά οι επικεφαλής της VW αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή και την εξέλιξη του Amarok. Η ιστορία των αυτοκινήτων που απευθύνονταν αποκλειστικά στους επαγγελματίες ξεκίνησε το 1952 με το Τ1. Η μεγάλη εξέλιξη στο χώρο των επαγγελματικών ήρθε το 2010 με το Amarok 1ης γενιάς. Τότε έγινε η μεγάλη ανατροπή και επαναπροσδιορίσθηκε ο όρος «επαγγελματικό όχημα». Η πρώτη ανανέωση έγινε το 2017 και το 2021 αφού είχαν φθάσει τις 815.000 πωλήσεις Amarok, έκλεισε ο κύκλος και σταμάτησε η παραγωγή.

Κάποτε υπήρχε η λογική των καθαρόαιμων επαγγελματικών αυτοκινήτων για 2 η για 3 άτομα, όλα σε μια καμπίνα μπροστά. Όμως οι ανάγκες επέβαλαν σχεδιαστικά να αλλάξουν τα επαγγελματικά οχήματα και να γίνουν διπλοκάμπινα. Ώστε να μπορούν να «φιλοξενηθούν» άνετα τέσσερα η στριμωγμένα πέντε άτομα.


Διονύσης Μπατιστάτος, γενικός διευθυντής της Kosmocar,

Όπως σωστά επεσήμανε ο κ. Διονύσης Μπατιστάτος, γενικός διευθυντής της Kosmocar, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση της νέας γενιάς Amarok, τα μονοκάμπινα επαγγελματικά «πέθαναν» γιατί όλοι οι επαγγελματίες πλέον θέλουν να κάνουν το συνδυασμό αυτοκινήτου επαγγελματικής χρήσης με οικογενειακές μετακινήσεις πράγμα που σημαίνει εξέλιξη στην ασφάλεια, στη συνδεσιμότητα και στις ανέσεις.

Το νέο Amarok 2ης γενιάς που παράγεται στη Νότια Αφρική, είναι ένα καθαρόαιμο επαγγελματικό αυτοκίνητο με όλες τις ανέσεις που ζητάει ένας σύγχρονος οικογενειάρχης. Το διπλοκάμπινο Amarok δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε εξοπλισμό από ένα ακριβό Ι.Χ. Και θα το αναλύσουμε παρακάτω. Η Πανελλαδική παρουσίαση ήταν στατική επομένως τις οδηγικές εντυπώσεις μας για το διπλοκάμπινο αμάξωμα με το σκληροτράχηλο χαρακτήρα του θα τις μάθετε σε επόμενο άρθρο.

Την αιχμή του δόρατος της σειράς μοντέλων Pickup στα Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα έχουν τα Amarok Aventura και Amarok PanAmericana. Τα επαγγελματικά αυτοκίνητα της VW (κακώς τα λέμε επαγγελματικά αφού ανταποκρίνονται πλήρως ως οικογενειακά SUV) έχουν ακόμη μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες.

Φαντασθείτε ένα αυτοκίνητο που είναι off road και ταυτόχρονα δεν υστερεί σε τίποτα από ένα πολύ καλό αυτοκίνητο on road. Ακόμη σκεφθείτε ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο για σκληρή χρήση αλλά ταυτόχρονα κατατάσσεται και στην κατηγορία Life Style με όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου οδηγού.

Το νέο  Αmarok 2ης γενιάς, είναι μακρύτερο κατά 96χλστ, φτάνει τώρα τα 5.350 χλστ., το πλάτος είναι  1.910 χλστ. .

Ανάλογα με το συνδυασμό στις ζάντες και τα ελαστικά -είναι από 18 έως 21 ιντσών- το ύψος κυμαίνεται από 1.751-1.884 χλστ. Ο χώρος για τους πίσω επιβάτες είναι μεγάλος αφού αυξήθηκε κατά 173 χλστ. το μεταξόνιο που φθάνει τα 3.270 χλστ.

Όλες οι τροποποιήσεις που έγιναν στο νέο Amarok είναι εντυπωσιακές. Αυξημένη είναι η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος, που φτάνει μέχρι τα 237 χλστ. ενώ τώρα μπορεί να διασχίσει ένα ποτάμι βάθους 0.80 του μέτρου ενώ το Amarok 1ης γενιάς μπορούσε να διασχίσει ένα ποτάμι με το νερό να μην ξεπερνάει το μισό μέτρο. Το πολυεργαλείο για τους επαγγελματίες τώρα έχει άλλα χαρακτηριστικά.

Με μια πρώτη ματιά θα το ξεχωρίσετε εκτός από τις σχεδιαστικές αλλαγές, από τους κομψότερους στάνταρ Led εμπρός προβολείς η και τους προαιρετικά προβολείς IQ.LIGHT – LED Matrix. Το σχήμα “X” που επεκτείνεται στη μάσκα και στον προφυλακτήρα δεν περνάει απαρατήρητο. Οι ζάντες φθάνουν έως 21 ίντσες και δίνουν άλλη προσωπικότητα. Τα πίσω φωτιστικά — λεπτά κάθετα- είναι επίσης Led , τοποθετημένα σε σχήμα “C” .

Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους επαγγελματίες αλλά και τους φίλους της off road οδήγησης είναι τι κρύβεται κάτω από το καπό του Amaroc.

Ο νέος ιδιοκτήτης -πριν το παραγγείλει- μπορεί να επιλέξει έναν από τους δύο υπερτροφοδοτούμενους πετρελαιοκινητήρες. Υπάρχει η δυνατότητα η παραγγελία -ήδη ξεκίνησαν και στην Ελλάδα-να γίνει με τον τετρακύλινδρο δίλιτρο Βi-Turbo που αποδίδει  205 ίππους (3.750 σ.α.λ.)  και 500 Nm ροπής (1.750-2.000 σ.α.λ.) η να επιλέξει κάτι πιο δυνατό. Και αυτή η επιλογή γίνεται με τον δίλιτρο V6 κινητήρα των 3.0 λίτρων, που αποδίδει 240 ίππους (3.250 σ.α.λ.)  με ροπή 600 Nm από 1.750-2.250 σ.α.λ.

Και οι δύο κινητήρες συνεργάζονται με αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων και με το στάνταρ σύστημα τετρακίνησης 4Motion που προσφέρει τέσσερα προγράμματα μετάδοσης της κίνησης στους δυο άξονες.

Ο οδηγός ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου μπορεί να επιλέξει στο κιβώτιο την 2H (κυρίως όταν κινείται στην άσφαλτο η την 4L όταν οι καιρικές συνθήκες επιβάλουν την κίνηση 4Χ4. Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν το Amarok κινείται άνετα με την επιλογή 4H. Τέλος για εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις υπάρχει η λύση της επιλογής 4A.

Ο οδηγός χωρίς να κουράζεται η να προβληματίζεται μπορεί μέσω του Drive Mode Control να επιλέξει ένα από τα έξι προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal, Mud/Ruts, Sand, Slippery, Load/Trailer).

Στο δρόμο On Road η Off Road το νέο Amarok υποστηρίζεται με πλούσια τεχνολογικά συστήματα όπως το Active Cruise Control, θέαση 360 μοιρών του οχήματος μέσω τεσσάρων καμερών, υποβοήθηση ελιγμού αποφυγής, υποβοήθηση κατάβασης σε βουνό, υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα, ανίχνευση «τυφλού» σημείου, Dynamic Light Assist, eCall, ESC, Front Assist, ρυθμιστή ταχύτητας, έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας, αναγνώριση κόπωσης οδηγού, φρένο πολλαπλών συγκρούσεων, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, υποβοήθηση παραμονής εντός της λωρίδας κυκλοφορίας, έλεγχος πίεσης ελαστικών, auto hold, κάμερα οπισθοπορείας και υποβοήθηση παρκαρίσματος.

Αν μπείτε στο εσωτερικό του νέου Amarok θα τα χάσετε. Όλα τα υλικά έχουν στιβαρή συναρμογή, σε πολλά σημεία τα πλαστικά είναι μαλακά (κυρίως πάνω στο ταμπλό). Αν σας βάλει κάποιος στο εσωτερικό του Amarok χωρίς έχετε δει προηγουμένως που μπαίνετε αποκλείεται να καταλάβετε ότι είστε σε «επαγγελματικό» αυτοκίνητο.

Υπάρχουν περισσότερα από 25 συστήματα υποβοήθησης, οθόνη με διαγώνιο οθόνης και 12,3 ίντσες, ένας πρακτικός συνδυασμός ψηφιακών και αναλογικών χειριστηρίων και υψηλής ποιότητας υλικά.

Ξεχωρίζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη 12,3  ιντσών, κάθετη κεντρική οθόνη αφής 12 ιντσών και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα εμπρός καθίσματα 10 κατευθύνσεων. Ανάλογα με τον οδηγό υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ηχοσύστηματος Harman Kardon με ισχύ 640 Watt.

Και λίγα πράγματα που αφορούν τον επαγγελματία

Υπάρχει μεγάλος χώρος φόρτωσης και έως 1,19 τόνοι ωφέλιμο φορτίο. Η ευρυχωρία είναι επίσης εμφανής στο πίσω μέρος του διπλοκάμπινου, στον χώρο φόρτωσης. Ακριβώς όπως και για το προηγούμενο μοντέλο, η επιφάνεια φόρτωσης μεταξύ των θόλων τροχών με 1.227 mm προσφέρει επαρκή χώρο για μια ευρωπαλέτα που φορτώνεται εγκάρσια ή κατά μήκος. Το μήκος του με κλειστό πίσω καπό είναι 1.624 mm. Το φορτίο προσδένεται μέσω σταθερών κρίκων στην επιφάνεια φόρτωσης και στα πλαϊνά του χώρου αυτού. Επίσης το μέγιστο ύψος του παραπέτου φόρτωσης έχει αυξηθεί ανάλογα με τον εξοπλισμό έως 21 mm και τώρα είναι 529 mm.

Όσοι θέλουν να συνδυάσουν το Amarok με διακοπές στην ύπαιθρο έχουν τη δυνατότητα να στήσουν σκηνή στην οροφή.

Το νέο Amarok διατίθεται στην αγορά σε τέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού. Το εισαγωγικό μοντέλο θα είναι η έκδοση «Life» και ακολουθεί το «Style». Ως κορυφαίες εκδόσεις ξεκινούν οι σειρές “PanAmericana” (έντονα Offroad χαρακτήρας) και “Aventura” (με ιδιαίτερο σχεδιασμό). Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα οκτώ χρώματα. Η γκάμα χρωμάτων ξεκινάει στον βασικό εξοπλισμό με τη μη μεταλλική βαφή “Clear White”. Επιπλέον διατίθενται οι επτά μεταλλικές αποχρώσεις “Midnight Black”, “Bright Blue”, “Light Grey”, “Dark Grey”, “Deep Red”, “Bright Beige” και “Mid Blue”.

Ας δούμε τώρα και τις τιμές που ξεκινούν από 48.200 ευρώ και φθάνουν για την πιο πλούσια και ισχυρή έκδοση στις 62.500 ευρώ.

Per Hal

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξεκίνησε η διάθεση του Amarok 2ης γενιάς-Ποιες είναι οι νέες τιμές για το «θηρίο» της VW gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: