Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα – Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup, λόγω της άκαμπτης στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στη χώρα μας, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στην πρόταση του περασμένου Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Ωστόσο συμπλήρωναν ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία».

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συνεννοηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκλιση των 19 χωρών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Πριν από το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών, του λεγόμενου EuroWorking Group. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων τις περασμένες ημέρες αυτή αναμένεται να είναι θετική, ξεκλειδώνοντας την επόμενη δόση δανείων.

Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθούν τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, θα συζητηθεί η λύση της σταδιακής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η έγκριση «επί της αρχής» ενός προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δις.

Να αναφέρουμε ότι η εκταμίευση αναμένεται να γίνει εγκαίρως για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια σύνοδος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Επίσης θα γίνει η συνέντευξη Τύπου.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: