Κούβα: Έξι νεκροί εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ισχυρών βροχών που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Κούβας, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές, κατά νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές μέσω επίσημων ΜΜΕ.

Οι βροχοπτώσεις, που άρχισαν την Πέμπτη, αμβλύνθηκαν προοδευτικά στις αρχές της εβδομάδας. Τα νερά υποχωρούν σε αρκετές επαρχίες και χιλιάδες κάτοικοι που είχε χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αρχίζουν να επιστρέφουν, σύμφωνα με την εφημερίδα Granma.

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις στις επαρχίες Γκράνμα, Λας Τούνας και Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά) και άλλοι δύο στην επαρχία Καμαγουέι (κεντρικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Χωρίς καμιά αμφιβολία, πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο», ανέφερε ο πρόεδρος της Κούβας, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης μέσω βιντεοδιάσκεψης με αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους.

«Παρότι στη χώρα μας είμαστε συνηθισμένοι να δουλεύουμε όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, αυτό συνδέεται απευθείας με την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε, σύμφωνα με την Γκράνμα.

Κατά τον αρχηγό του κράτους, «οι πλημμύρες έφθασαν σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί τα τελευταία τριάντα χρόνια και σε πολλές τοποθεσίες κάτοικοι είπαν πως ήταν η πρώτη φορά που το νερό έφθασε σε τέτοια ύψη, ιδιαίτερα έπειτα από ακραία ξηρασία».

Επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας πλήττονται από ξηρασία για μήνες.

Γέφυρες, δρόμοι, συστήματα αποχέτευσης υπέστησαν ζημιές, όπως και εκατοντάδες σπίτια. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ιδίως ζαχαροκάλαμου, καταστράφηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: