Κονγκό: Ισόβια σε έξι άνδρες για την απαγωγή και δολοφονία του Ιταλού πρεσβευτή

Στρατοδικείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη έξι άνδρες οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή και την εκτέλεση του Ιταλού πρεσβευτή, του σωματοφύλακά του και ενός οδηγού, όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο που εκπροσώπησε την ιταλική κυβέρνηση.

Ο διπλωμάτης Λούκα Ατανάζιο, ο Ιταλός σωματοφύλακάς του Βιτόριο Ιακοβάτσι και ο Κονγκολέζος οδηγός τους, Μουστάφα Μιλάμπο, σκοτώθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου 2021, κατά την απόπειρα απαγωγής τους, ενώ κατευθύνονταν σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην πόλη Γκόμα.

Ο νομικός Μπονιφάτσε Μπαλαμάτζε είπε στο πρακτορείο Reuters ότι πέντε από τους καταδικασθέντες είχαν ήδη προφυλακιστεί ενώ ο έκτος διαφεύγει και δικάστηκε ερήμην.

«Αυτήν την ημέρα που αποδόθηκε δικαιοσύνη, τιμούμε το φωτεινό παράδειγμα του Λούκα, του Βιτόριο και του Μούσα» έγραψε η ιταλική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σύμφωνα με τις αρχές της ΛΔ του Κονγκό, έξι ένοπλοι σταμάτησαν τα δύο αυτοκίνητα του πρεσβευτή και της συνοδείας του στον δρόμο και απήγαν τους έξι επιβάτες. Στρατιώτες και δασοφύλακες εντόπισαν τους δράστες και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι απαγωγείς σκότωσαν τους δύο Ιταλούς.

Την εποχή εκείνη, το υπουργείο Εσωτερικών της ΛΔ Κονγκό κατηγόρησε μια παραστρατιωτική οργάνωση των Χούτου, τις αποκαλούμενες Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLP). Η οργάνωση αυτή ωστόσο αρνήθηκε κάθε ανάμιξή της και καταδίκασε τη «θρασύδειλη δολοφονία», όπως την αποκάλεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: