Κίνα: Για αναβίωση «ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μίλησε ο υπουργός Άμυνας

Για αναβίωση της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έκανε λόγο την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Λι Σανγκφού, προσθέτοντας παράλληλα πως το Πεκίνο επιδιώκει τον διάλογο αντί της αντιπαράθεσης. Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν μετά την άρνηση του Λι να συναντηθεί επίσημα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στο πλαίσιο του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη.

Στη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στην Ασία, ο Λι άφησε έμμεσες αιχμές κατά των ΗΠΑ, επανέλαβε τα παράπονα του Πεκίνου και κατηγόρησε «ορισμένες χώρες» ότι εντείνουν την κούρσα των εξοπλισμών και παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων.

«Η ψυχροπολεμική νοοτροπία αναβιώνει τώρα, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια», είπε. «Ο αμοιβαίος σεβασμός θα πρέπει να υπερισχύσει έναντι του εκφοβισμού και της ηγεμονίας».

Ο Λι, στρατηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2018 για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών και εξοπλισμού από τον κύριο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας, τη Rosoboronexport. Η ομιλία του στη Σιγκαπούρη σηματοδότησε την πρώτη σημαντική διεθνή ομιλία του από τότε που έγινε υπουργός Άμυνας τον Μάρτιο.

Ο Κινέζος στρατηγός δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί προσπάθειες από δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν ή εξωτερικές δυνάμεις να διαχωρίσουν την Ταϊβάν από την Κίνα.

Θυμίζεται, σε αυτό το πλαίσιο, πως ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει θέσει ως στόχο την επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα, αν χρειαστεί με τη βία.

Ο Όστιν επέπληξε, στο μεταξύ, την Κίνα στη δική του ομιλία το Σάββατο για την άρνησή της να διεξαγάγει στρατιωτικές συνομιλίες, αφήνοντας τις υπερδυνάμεις σε αδιέξοδο για τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν και τις εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είναι τεταμένες για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και των περιορισμών του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εξαγωγές τσιπ ημιαγωγών.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικά συστήματα και διαφέρουν σε πολλά άλλα σημεία», δήλωσε ο Λι.

«Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίσει τις δύο πλευρές να αναζητήσουν κοινό έδαφος και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας. Είναι αναμφισβήτητο ότι μια σοβαρή σύγκρουση ή αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα είναι μια αφόρητη καταστροφή για τον κόσμο».

Ο Λι διερωτήθηκε, ακόμα, γιατί σκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων βρίσκονταν στο στενό της Ταϊβάν, λέγοντας πως η Κίνα δεν είχε κανένα πρόβλημα με την «αθώα διέλευση», αλλά «πρέπει να αποτρέψουμε τις προσπάθειες που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την αθώα διέλευση, για να ασκήσουν ηγεμονία στη ναυσιπλοΐα».

Ακόμη, τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δημιούργησαν τον κίνδυνο στην περιοχή και ότι θα πρέπει αντ’ αυτού να επικεντρωθούν στο να φροντίζουν «καλά τον δικό τους εδαφικό εναέριο χώρο και τα δικά τους ύδατα».

«Ποιο είναι το νόημα να πηγαίνετε εκεί; Στην Κίνα λέμε πάντα: “Κοίτα τη δουλειά σου”» πρόσθεσε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: