Κένυα: Έξι νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης των φόρων

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε διάφορες πόλεις της Κένυας, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους φόρους που επέβαλε το Ναϊρόμπι.

Παρά την απαγόρευση από τις αρχές, οι διαδηλώσεις έγιναν κανονικά.

«Έχουμε τρεις νεκρούς στο Μλολόνγκο», κοντά στην πρωτεύουσα, «όπου μια ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε τον δρόμο και έχουμε επίσης άλλους δύο νεκρούς στην Κιτενγκέλα και έναν στο Εμάλι», πόλεις που απέχουν 30 και 120 χιλιόμετρα από το Ναϊρόμπι, ανέφερε αστυνομική πηγή.

Ορισμένοι σκοτώθηκαν «όταν συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς που αναπτύχθηκαν για να καταστείλουν τις ταραχές», ανέφερε πηγή, υποστηρίζοντας ότι έχουν τραυματιστεί και μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Στις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται νέοι φόροι, παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τις αντιδράσεις των πολιτών που πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό. Ο νόμος προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ στα καύσιμα από το 8 στο 16%. Επίσης, θα γίνεται παρακράτηση στους μισθούς για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα φτηνής κατοικίας. Αρχικά προβλεπόταν ότι η παρακράτηση θα ανερχόταν στο 3% αλλά τελικά μειώθηκε στο 1,5% του μισθού.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αμαυρώθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους πρώτους να εκτοξεύουν πέτρες και τους δεύτερους να απαντούν με δακρυγόνα. Δακρυγόνα έπεσαν στην παραγκούπολη Μαθάρε του Ναϊρόμπι και στην παραλιακή πόλη Μομπάσα, στη νότια Κένυα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραϊλά Οντίγκα, που έχει διεκδικήσει πολλές φορές την προεδρία της χώρας, χωρίς να τα καταφέρει μέχρι σήμερα, κατηγόρησε την αστυνομία ότι «πυροβόλησε, τραυμάτισε και σκότωσε διαδηλωτές» κυρίως στο Ναϊρόμπι. «Οι συγκεντρώσεις εξελίσσονταν ειρηνικά μέχρι που η αστυνομία αποφάσισε να τις διαλύσει με σφαίρες και δακρυγόνα», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ρούτο. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν λόγο για βίαιη καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας.

Την Τρίτη, ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας απαγόρευσε τις σημερινές συγκεντρώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση με το σκεπτικό ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι αρχές. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να μην συμμετάσχουν σε αυτές τις «παράνομες διαδηλώσεις».

Ο συνασπισμός «Αζίμιο» του Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ρούτο του «έκλεψε» τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2022, σκοπεύει να οργανώσει διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: