Καναδάς: Η Βρετανική Κολούμπια αποποινικοποιεί τη διακίνηση οπιούχων ναρκωτικών

Η καναδική επαρχία Βρετανική Κολούμπια ξεκίνησε σήμερα ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα σταματώντας τη δίωξη ατόμων για μεταφορά μικρών ποσοτήτων ηρωίνης, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, έκσταση ή κρακ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας καταπολέμησης της κρίσης με την υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Αυτή η καναδική δυτική επαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης με την υπερβολική δόση ναρκωτικών και τη διακίνηση ναρκωτικών στον Καναδά που έχει σκοτώσει περισσότερους από 32.000 ανθρώπους σε εθνικό επίπεδο από το 2016, όταν η επαρχία κήρυξε λόγω της κρίσης αυτής κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την πανδημία Covid-19, η οποία διατάραξε τις παράνομες αλυσίδες εφοδιασμού ναρκωτικών καθώς και τις υπηρεσίες υποστήριξης, αφήνοντας ανθρώπους να κάνουν χρήση μόνοι τους πιο τοξικών ναρκωτικών.

Προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από την επαρχία έδειξαν ότι υπήρξαν 2.272 θάνατοι από φερόμενη χρήση παράνομων ναρκωτικών το 2022, ο δεύτερος μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το 2021, που είχε 34 περισσότερους θανάτους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό είχε αναφέρει τον Μάιο ότι θα επιτρέψει στη Βρετανική Κολούμπια την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών σε μια πρώτη εξαίρεση στο είδος της. Με τη μη δίωξη ατόμων που μεταφέρουν μικρές ποσότητες ναρκωτικών, η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας ελπίζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως πρόβλημα υγείας και όχι μέσω του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Η εξαίρεση έχει σκοπό να μειώσει το στίγμα που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών και να διευκολύνει τους ανθρώπους να προσεγγίζουν την αστυνομία και άλλες αρχές για καθοδήγηση.

«Επί πολλά χρόνια είχαμε μια de facto πολιτική να μην συλλαμβάνουμε άτομα για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση», αλλά αυτή η αλλαγή θα σημαίνει λιγότερες κατασχέσεις μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Βανκούβερ.

Άλλες καναδικές κοινότητες παρακολουθούν στενά το πιλοτικό πρόγραμμα. Αντιμετωπίζουν και αυτές αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Τα ναρκωτικά που αναφέρονται στη λίστα εξαιρέσεων, η οποία περιλαμβάνει επίσης φαιντανύλη και άλλα οπιοειδή, παραμένουν παράνομα και η εξαίρεση από τη σύλληψη αφορά μόνο την κατοχή μέχρι 2,5 γραμμαρίων για προσωπική χρήση.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση θα ενθαρρύνει χρήστες ναρκωτικών να κάνουν χρήση σε ασφαλέστερους χώρους όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: