«Καλό ταξίδι Αντρέα»

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 4.30 ΜΜ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο δημοσιογράφος, αναμορφωτής και ιστορικός πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου, Ανδρέας Καλομάρης έπειτα από πολύμηνη με τον καρκίνο.
«Καλό ταξίδι Αντρέα»
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το 1963 πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε όμως ποτέ τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία.

Εργάστηκε σε πλειάδα ιστορικών περιοδικών («Πάνθεον», «Ελληνική Τρίαινα», «Ρομάντσο», Φαντασία», «Σινεμά», «Χόμπυ», «Βεντέτα», «Μυστήριον», «Ο Κόσμος του Τραγουδιού», «Ζέφυρος») και εβδομαδιαίων εφημερίδων της εποχής, («Φωνή», «Στρατιωτικά », κλπ.). Άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στο περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί» το οποίο απογείωσε με την θεματολογία και την απήχηση που είχε στη νεολαία.

Επί σειρά ετών, ο Ανδρέας Καλομάρης υπηρέτησε σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Πέρασε από τη «Μεσημβρινή», τον «Ελεύθερο», την «Αθηναϊκή», τη «Νέα ». Παράλληλα εργάστηκε και στο ραδιόφωνο μέσα από το Β’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ενώ υπήρξε και αρχισυντάκτης δελτίου ειδήσεων στο «Star Channel» ως το 2003. Η δημοσιογραφική του δραστηριότητα μάλιστα είχε μετουσιωθεί και σε συγγραφική, καθώς ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων.

Στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη, το γραφείο του θύμιζε μικρή συλλογή της δημοσιογραφικής ιστορίας του. Από μια προσωπογραφία του Αρχέλαου Αντώναρου μέχρι τους δερματόδετους τόμους με τα περιοδικά μπορούσε να δει κανείς την αγάπη του Ανδρέα για τη μεγάλη ερωμένη του, τη δημοσιογραφία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του Ανδρέα Καλομάρη, ο οποίος υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού περιοδικού Τύπου, αλλά και ιστορικός πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου, στη νεότερη διαδρομή της (1981–1994), συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη και ενίσχυση της Ένωσης τόσο στη συνδικαλιστική, όσο και στην κοινωνική και πνευματική δράση της.
Η συνδικαλιστική δράση του Ανδρέα Καλομάρη άφησε έντονο το στίγμα της στην ανάπτυξη της Ένωσης, καθώς επί προεδρίας του εκσυγχρόνισε το Καταστατικό της, υπέγραψε τις πρώτες ΣΣΕ (1983), απέκτησε τα ιδιόκτητα γραφεία της επί της οδού Βαλαωρίτου 9, ενώ η τότε ΕΣΠΤ έγινε και τακτικό μέλος της ΠΟΕΣΥ, για την της οποίας ανέλαβε και την πρωτοβουλία (1994)
Ταυτόχρονα, ο εκλιπών θεμελίωσε την ένταξη της ΕΣΠΗΤ στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και διαμόρφωσε το νεότερο της Ένωσης, κομίζοντας πρωτίστως την αντίληψη της εξωστρέφειας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της σύνδεσης με την κοινωνία.
Ο Ανδρέας Καλομάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας (1963) δεν ολοκλήρωσε όμως ποτέ τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία. Υπηρέτησε τον Περιοδικό Τύπο της μεταπολιτευτικής εποχής, μέσα από πλειάδα ιστορικών περιοδικών («»Πάνθεον», «Ελληνική Τρίαινα», «Μοντέρνοι Ρυθμοί», «Ρομάντσο», Φαντασία», «Σινεμά», «Χόμπυ», «Βεντέτα», «Μυστήριον», «Ο Κόσμος του Τραγουδιού», «Ζέφυρος») και εβδομαδιαίων εφημερίδων της εποχής, «Φωνή», «Στρατιωτικά Νέα»,) ενώ υπηρέτησε επί σειρά ετών και τον Ημερήσιο Τύπο μέσα από τις εφημερίδες «Μεσημβρινή», «Ελεύθερος», «Αθηναϊκή», «Νέα Ελλάδα».
Παράλληλα εργάστηκε και στο ραδιόφωνο μέσα από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας ενώ υπήρξε και αρχισυντάκτης δελτίου ειδήσεων στον τ/σ «Star Channel» μέχρι και το 2003. Η δημοσιογραφική του δραστηριότητα μάλιστα είχε μετουσιωθεί και σε συγγραφική, καθώς ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων (Το στην Ελλάδα, κ.α.)
Ο Ανδρέας Καλομάρης υπήρξε τόσο ένας αγνός βετεράνος της ελληνικής δημοσιογραφίας, ευγενής κι αγαπητός συνάδελφος, παράδειγμα ήθους, ευπρέπειας και απαράμιλλης ευγένειας, όσο κι ένας αγωνιστής και εμπνευσμένος συνδικαλιστής που προώθησε με ζήλο και αφοσίωση τα θέματα του ελληνικού περιοδικού Τύπου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ συλλυπείται τους οικείους του, την κόρη του, επίσης δημοσιογράφο Αφροδίτη Καλομάρη, και αποχαιρετά έναν άξιο συνάδελφο, που υπηρέτησε με σεβασμό την ελληνική δημοσιογραφία, τους συνδικαλιστικούς θεσμούς και τους συναδέλφους του.
Αντί στεφάνων το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ αποφάσισε –εις μνήμην του- δωρεά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ

****

Με τον Ανδρέα ειχα την χαρά και την να δουλέψω στην επανέκδοση της «Αθηναϊκής» – Γίναμε φίλοι. Και με την κόρη του Αφροδίτη και τον Σπύρο. Θα είμαι στο αποχαιρετηστήριο «αντίο». Καλό ταξίδι Αντρέα..(δυστυχώς δεν μπόρεσα να ερθω στη Σαλαμίνα,τόσες φορές που είπαμε να έρθω για ψαρομεζέδες και ρακές…).

Νίκος Καραμπάσης

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: