Καλλιάνος: Ο καύσωνας μας εγκαταλείπει πιθανόν από την Πέμπτη

Εκπλήξεις δυσάρεστες αλλά και ευχάριστες κρύβουν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, από την Πέμπτη, πιθανόν ο ισχυρός καύσωνας θα υποχωρήσει. Ωστόσο, αύριο το 2ο κύμα καύσωνα θα κορυφωθεί, με θερμοκρασίες 42-44°C και η προσεχής Τετάρτη αναμένεται ότι θα είναι η χειρότερη μέρα, με 43-45°C.

Δυσάρεστα καιρικά νέα

— Έχουμε ακόμη μπροστά μας 5 ημέρες με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Την Κυριακή 23 Ιουλίου φαίνεται ότι θα κορυφωθεί το 2ο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες της τάξεως των 42-44°C στα πεδινά ηπειρωτικά. Πιθανόν τοπικά και λίγο παραπάνω.

— Τη Δευτέρα, παρόλο που ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μια πτώση, οι μέγιστες θα βρεθούν στα επίπεδα των 39-41°C. Τουλάχιστον λόγω του βοριά η ζέστη θα είναι πιο ανεκτή.

— Την Τρίτη 25 Ιουλίου και την Τετάρτη 26 Ιουλίου θα μας επηρεάσει ο 3ος και πιο ισχυρός καύσωνας αλλά με μικρή σχετικά διάρκεια. Την Τρίτη οι μέγιστες θα φτάσουν τους 40-42°C (και τοπικά στους 43°C).

— Αναμένεται ότι η χειρότερη μέρα θα είναι η προσεχής Τετάρτη διότι τότε οι θερμοκρασίες στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα της πεδινής ηπειρωτικής χώρας (και μακριά από τις θάλασσες) θα φτάσουν στους 43-45°C (και πολύ τοπικά ίσως και στους 46°C).

Ευχάριστα καιρικά νέα

— Φαίνεται ότι το τέλος αυτού του παρατεταμένου καύσωνα θα έρθει την Πέμπτη 27 Ιουλίου. Λόγω των βοριάδων θα εκτοπιστούν προς την Αφρική οι πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, εκτός αν τα δεδομένα μεταβληθούν και ο καύσωνας έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Πάνω από 40°C για 5 ακόμη ημέρες στην Αττική

Πολύ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες στην Αττική. Οι τιμές είναι ενδεικτικές, και ενδεχομένως να έχουν αποκλίσεις, ειδικά από τη Δευτέρα και έπειτα λόγω των πολλών ημερών που μεσολαβούν:

Σάββατο 22/7 : 40-41°C

Κυριακή 23/7 : 43-44°C
Δευτέρα 24/7 : 39-40°C
Τρίτη 25/7 : 40-41°C
Τετάρτη 26/7 : 43-44°C

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, ζέστη θα επικρατήσει και μετά την Πέμπτη που πιθανότατα θα υποχωρήσει η θερμοκρασία, με υψηλές μέγιστες τιμές. Ωστόσο, επειδή μέχρι τότε μεσολαβούν αρκετές ημέρες, ίσως υπάρξουν ορισμένες αλλαγές. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μεταβολή των δεδομένων προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα ο καύσωνας να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Όσον αφορά στον Αύγουστο, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: