Καύσωνας «Κλέων»: Χρήσιμες συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες από τον Πρόεδρο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεράσιμο Σιάσο

Η ζέστη άργησε ένα μήνα φέτος το καλοκαίρι. Ο καύσωνας «Κλέων», κατά την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας σε όλη τη χώρα από σήμερα Τετάρτη έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή 14/7 και το Σάββατο 15/7.

Σήμερα, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, με τη μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας να φθάνει στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας έως και τους 40° C. 

Καύσωνας Κλέων: Σε συνθήκες ακραίας ζέστης εισέρχεται η χώρα — Πού θα δούμε 43άρια από αύριο 

Ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» δίνει οκτώ χρήσιμες συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες στον καύσωνα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: 

«Το καλοκαίρι καταγράφεται αύξηση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Βάση διεθνών καταγραφών οι νοσηλείες λόγω καρδιαγγειακών συμβάντων αυξάνονται κατά 6-10% και ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου διπλασιάζεται. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος με τα περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια να παρατηρούνται σε θερμοκρασίες μεταξύ 35 και 43 βαθμών Κελσίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στη χώρα μας υψηλές θερμοκρασίες και ένα παρατεταμένο «κύμα» καύσωνα. Με τα δεδομένα αυτά οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.


Πως οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς

Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος οδηγούν σε αυξημένο καρδιακό έργο. Ο οργανισμός σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας και συγκεκριμένα:

Αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα (ταχυκαρδία) με σκοπό να αυξηθεί η καρδιακή παροχή και να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού.
Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες για να αποβληθεί η θερμότητα μέσω της εξάτμισης.
Προκαλείται αγγειοδιαστολή στα αγγεία του δέρματος, ώστε να αποβληθεί η θερμότητα,

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: