Ιταλία: Η πόλη Μπρέσια θα πληρώσει 50.000 ευρώ σε ζευγάρι για τον θόρυβο από τη νυχτερινή διασκέδαση

Κύμα προσφυγών για αποζημιώσεις φοβούνται οι δήμαρχοι όλης της Ιταλίας, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ότι η θορυβώδης νυχτερινή ζωή μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων.

Στην πρώτη απόφαση τέτοιου είδους στην Ιταλία, το ανώτατο δικαστήριο διέταξε το δημοτικό συμβούλιο της Μπρέσια να καταβάλει αποζημίωση 50.000 ευρώ σε ένα ζευγάρι, επειδή, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, δεν τους προστάτευσε από τον θόρυβο.

Η απόφαση δίνει τέλος σε μία δεκαετή δικαστική διαμάχη, που ξεκίνησε όταν το ζευγάρι, που διαμένει στο Καρμίνε, μία συνοικία της Μπρέσια, στη βόρεια Ιταλία, ιδιαίτερα δημοφιλής για την έντονη νυχτερινή ζωή επεδίωξε το δικαίωμα σε «μια ήσυχη ζωή» και «ξεκούραση». Το ζευγάρι υποστήριξε ότι είχε υπομείνει αμέτρητες άγρυπνες νύχτες, λόγω της αδιάκοπης φλυαρίας μεθυσμένων ανθρώπων πολύ συχνά, στους δρόμους κοντά στο σπίτι τους.

Το ανώτατο κακουργιοδικείο αναγνώρισε ότι το ζευγάρι βρέθηκε σε δυσχερή θέση, επικυρώνοντας την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που έκρινε ότι οι φωνές που προέρχονταν από τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν επιβλαβείς για την υγεία του ζευγαριού. Ο θόρυβος, σύμφωνα με το δικαστήριο, ήταν πολύ παρεμβατικός και το δικαίωμά τους στην ησυχία και την ειρήνη είχε παραβιαστεί.

Φοβούνται κύμα προσφυγών

Η απόφαση έχει τρομοκρατήσει τους δημάρχους ιταλικών πόλεων που η νυχτερινή ζωή είναι έντονη, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Το δικαστήριο πρόκειται να συζητήσει προσφυγή 29 κατοίκων της περιοχής Σαν Σαλβάριο του Τορίνο. Εάν τους δικαιώσει, το δημοτικό συμβούλιο ενδέχεται να κληθεί να καταβάλλει αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ.

Με νομικές ενέργειες απειλούν και άλλοι κάτοικοι πόλεων με έντονη νυχτερινή ζωή. Στο Μπάρι, 140 άτομα κατέθεσαν καταγγελία το περασμένο καλοκαίρι, καθώς εξοργίστηκαν από τον συνεχή θόρυβο στην περιοχή Ουμπερτίνο. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι λεπτή, ενώ υπάρχουν και τοπικοί άρχοντες που προειδοποιούν για την οικονομική ζημία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: