Ιταλία: Φυλακισμένος αναρχικός κάνει απεργίας πείνας 101 μέρες

Ο Αλφρέντο Κόσπιτο, Ιταλός αναρχικός φυλακισμένος σε καθεστώς αυστηρής απομόνωσης, διανύει σήμερα την εκατοστή πρώτη ημέρα απεργίας πείνας, καθώς οι προειδοποιήσεις πως η ζωή του διατρέχει κίνδυνο πολλαπλασιάζονται.

Ο 55χρονος άρχισε τη διαμαρτυρία αυτή διότι κρατείται υπό το δρακόντειο καθεστώς «41bis», το οποίο γενικά εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ηγετικών στελεχών της μαφίας, όπως ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα.

Το καθεστώς αυτό προβλέπει αυστηρή απομόνωση, ώστε οι φυλακισμένοι να μην είναι σε θέση να επικοινωνούν με συνεργάτες τους. Οι κρατούμενοι παραμένουν σε μικρά κελιά, παρακολουθούμενοι σε 24ωρη βάση με κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα.

Ο κ. Κόσπιτο εκτίει ποινή που του επιβλήθηκε διότι πυροβόλησε εναντίον στελέχους εταιρείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας —που επέζησε— το 2012, καθώς και διότι τοποθέτησε δυο βόμβες σε σχολή της αστυνομίας το 2016, που δεν προκάλεσαν τραυματισμούς.

Ως τις αρχές Ιανουαρίου, ζούσε πίνοντας νερό και παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής, όμως πλέον έχει πάψει να παίρνει συμπληρώματα. Δέχεται πλέον μόνο νερό, ζάχαρη και μέλι.

Ο επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής η οποία είναι αρμόδια για τους φυλακισμένους, ο Μάουρο Πάλμα, δήλωσε πως ο κ. Κόσπιτο πρέπει να απομακρυνθεί «επειγόντως» από τη φυλακή της Σαρδηνίας όπου είναι έγκλειστος, διότι δεν υπάρχει εκεί υποδομή για να του προσφερθούν ιατρικές φροντίδες.

Ο κ. Πάλμα εξήγησε πως «έσπασε τη σιωπή» για την υπόθεση, την οποία παρακολουθούσε στενά για εβδομάδες, διότι υπάρχουν ενδείξεις πως η υγεία του κρατούμενου επιδεινώνεται.

Την Πέμπτη, ο συνήγορος του κ. Κόσπιτο και μια γιατρός τόνισαν πως έχει χάσει πάνω από 40 κιλά και ότι έσπασε τη μύτη του και έχασε πολύ αίμα όταν έπεσε, κατά τη διάρκεια ντους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: