Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καλεί σε διάλογο τους επικριτές της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα σε διάλογο τους επικριτές της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος. Μέχρι πρότινος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χλεύαζε τους επικριτές της μεταρρύθμισης – οι οποίοι κατήγγειλαν ότι αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να περνάει νόμους ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυναγματικοί – χαρακτηρίζοντάς τους «πικραμένους αριστερούς» που αρνούνται να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

Υπό το βάρος των επικρίσεων, μια ημέρα μετά την προκαταρκτική ψηφοφορία επί διατάξεων του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα ανοικτός σε διάλογο ώστε να εξασφαλίσει συναίνεση. «Τους καλώ λοιπόν από εδώ: Ας μιλήσουμε, εδώ και τώρα, χωρίς προαπαιτούμενα», είπε – απευθυνόμενος στους επικριτές – σε μία βιντεοσκοπημένη δήλωση που κοινοποίησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Καμιά δικαιολογία, ούτως ώστε μαζί να επιτύχουμε ευρεία συναίνεση προς όφελος όλων των πολιτών του Ισραήλ, προς όφελος της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Οι καθιερωμένες διαδηλώσεις κάθε Σάββατο συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που καταγγέλλουν υπονόμευση της δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ενώ ο πρόεδρος Χέρτσογκ έχει επανειλημμένως καλέσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επιδιώξουν έναν συμβιβασμό, προειδοποιώντας πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «συνταγματικής κατάρρευσης» εάν συνεχιστεί ο διχασμός.

Παρότι όμως οι δύο πλευρές εμφανίζονται πρόθυμες να συζητήσουν, διαφωνούν ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ξεκινήσει ο διάλογος, με την αντιπολίτευση να επιμένει στο πάγωμα της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Κνεσέτ προτού προσέλθει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: