Ισραήλ: «Δεν θα επιτεθούμε σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν», λέει σύμβουλος του Νετανιάχου

Δεν επίκειται στο εγγύς μέλλον ισραηλινό στρατιωτικό πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ο Ζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παρότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη επιδιώκουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Χανέγκμπι ξεκαθάρισε στην ισραηλινή τηλεόραση ότι καμία συμφωνία δεν θα ήταν δεσμευτική για το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί απειλή για την ύπαρξή του ένα Ιράν που θα διέθετε πυρηνικά όπλα.

Ερωτηθείς εάν είναι πλέον πιο κοντά μια απόφαση για προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν, ο Ζάχι Χανέγκμπι είπε στο Channel 13: «Δεν είμαστε πιο κοντά, επειδή οι Ιρανοί έχουν σταματήσει, εδώ και λίγο καιρό, να εμπλουτίζουν ουράνιο στο επίπεδο το οποίο θεωρούμε κόκκινη γραμμή». «Αλλά μπορεί να συμβεί. Επομένως προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή, εφόσον έρθει, που θα υποχρεωθούμε να υπερασπιστούμε τον λαό του Ισραήλ απέναντι σε ένα φανατικό καθεστώς που έχει βάλει σκοπό να μας εξολοθρεύσει και διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής», συμπλήρωσε.

Αφού δεν κατάφεραν να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή κάποιων περιορισμών στην Τεχεράνη, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο το οποίο θα απειλήσει το Ισραήλ και θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή. Το Ιράν αρνείται ότι έχει τέτοιες φιλοδοξίες.

Το 2018 οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, στραγγαλίζοντας την ιρανική οικονομία. Έκτοτε το Ιράν υπερέβη σταδιακά τα όρια εμπλουτισμού ουρανίου που προβλέπονταν στη συμφωνία του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: