Ισπανία: Κοινή κάθοδος στις εκλογές για τους Podemos και το κόμμα της Γιολάντα Ντίαθ

Το αριστερό κόμμα Podemos σκοπεύει να κατέβει στις εκλογές του Ιουλίου στην Ισπανία με το κόμμα Sumar της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, δήλωσε την Παρασκευή η γενική γραμματέας των Podemos Ιόνε Μπελάρα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την καταχώριση των εκλογικών συνδυασμών.

Το Podemos, ο ελάσσων εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον απερχόμενο κυβερνώντα συνασπισμό, έχασε έδαφος στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου. Αν το Podemos («Μπορούμε») και το Sumar («Ενώνω») κατέβαιναν ξεχωριστά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψήφος θα χωριζόταν και το κάθε ένα από αυτά θα κατέληγε με λιγότερες έδρες.

«Θα κατέβουμε στις βουλευτικές εκλογές, η απόφαση έχει ληφθεί», είπε η Μπελάρα σε ομιλία στα κεντρικά γραφεία αφού είχε ζητήσει από τη βάση του κόμματος να ψηφίσει για το θέμα.

Η ίδια πρόσθεσε ωστόσο πως τα δύο κόμματα θα πρέπει να διευθετήσουν ακόμη κάποιες διαφωνίες, κυρίως την εναντίωση του Sumar στην υποψηφιότητα της νυν υπουργού Ισότητας Ιρένε Μοντέρο.

Δήλωσε ακόμη πως το Podemos δεν θα δεχθεί ενδεχόμενο βέτο εναντίον «μιας συντρόφου που ώθησε πιο πέρα από οποιονδήποτε άλλον προηγουμένως τον φεμινιστικό μετασχηματισμό», προσθέτοντας πως το κόμμα της θα εξακολουθήσει να περιμένει προτού υπογράψει τα έγγραφα, που θα πρέπει να υποβληθούν πριν από τα μεσάνυχτα απόψε.

Η Μοντέρο επικρίθηκε σφόδρα για νόμο που περιελάμβανε ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει σε βιαστές να λάβουν ελαφρύτερες ποινές.

«Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό για να καταχωρίσουμε τον συνασπισμό», είπε η Μπελάρα. «Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε πολύ σύντομο χρόνο αν υπάρχει η βούληση εκ μέρους της Γιολάντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: