Ισημερινός: Ο Γκιγιέρμο Λάσο δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Αυγούστου

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο και κάλεσε τα κόμματα να ενωθούν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία στη χώρα.

Ο Λάσο κυβερνά με διατάγματα, αφού τον Μάιο προσέφυγε σε μια συνταγματική διάταξη για να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, καθώς ο ίδιος ήταν αντιμέτωπος με την παραπομπή του σε δίκη και την καθαίρεση του από το αξίωμα.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα δεχτώ να είμαι υποψήφιος για την προεδρία στις επόμενες εκλογές της 20ής Αυγούστου», είπε σε δημοσιογράφους και σε μέλη της κυβέρνησής του. «Η δουλειά δεν σταματά, αντιθέτως, θα διπλασιαστεί. Δεν έχει νόημα να κάνω προεκλογική εκστρατεία όταν η χώρα χρειάζεται να είμαι αφοσιωμένος στους πολίτες», είπε, αναφερόμενος στο υπόλοιπο της θητείας του.

Ο Λάσο επέκρινε έναν, όπως είπε «μειοψηφικό πολιτικό τομέα» που καταστρέφει τη χώρα και κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ενωθούν κατά της απολυταρχίας.

Ο Λάσο, ένας πρώην τραπεζίτης που ανέλαβε την προεδρία το 2021, αντιμετώπιζε συνεχείς πιέσεις από το κοινοβούλιο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Οι βουλευτές επιχείρησαν δύο φορές να τον απομακρύνουν από το αξίωμά του.

Ο πρόεδρος και οι βουλευτές που θα εκλεγούν τον Αύγουστο θα διατηρήσουν τα αξιώματά τους μέχρι το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: