ΗΠΑ: Συγχαίρουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Νιγηρίας, απευθύνουν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στην αντιπολίτευση

Η διπλωματία των ΗΠΑ συνεχάρη χθες Τετάρτη τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος στη Νιγηρία, τον Μπόλα Τινούμπου, για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο, καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με αποτέλεσμα κατ’ αυτήν αμφισβητούμενο.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον λαό της Νιγηρίας, τον εκλεγμένο πρόεδρο Τινούμπου και όλους τους πολιτικούς ηγέτες» έπειτα από αυτές που χαρακτηρίστηκαν οι πιο αμφίρροπες εκλογές από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο πολυπληθέστερο αφρικανικό κράτος, το 1999, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

«Αυτή η ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία εγκαινιάζει νέα εποχή για τη νιγηριανή δημοκρατία και πολιτική», έκρινε.

Σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας, ο Μπόλα Τινούμπου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος APC, συγκέντρωσε στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου πάνω από 8,8 εκατομμύρια ψήφους, ή το 36%, επικρατώντας με διαφορά έναντι των δυο κυριότερων αντιπάλων του.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας πάντως συμπλήρωσε πως «κατανοούμε ότι πολλοί Νιγηριανοί εξέφρασαν την απόγνωσή τους» για τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές, και παρότρυνε «κάθε υποψήφιο ή κόμμα που θέλει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα» να το κάνει μέσω των υπαρχόντων μηχανισμών.

Η επικράτηση του κ. Τινούμπου, 70 ετών, που είναι γνωστός ως «ο νονός», λόγω της τεράστιας πολιτικής επιρροής του, καταγγέλλεται ως προϊόν εκτεταμένης νοθείας από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που αξίωσαν να ακυρωθούν οι εκλογές και να προκηρυχθούν νέες.

Στελέχη της εκλογικής επιτροπής ήλπιζαν πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα συνέβαλε να γίνει πιο διαφανής η διαδικασία, όμως τα τεχνικά προβλήματα και οι μεγάλες καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έδωσαν τροφή στη σεναριολογία και στις καταγγελίες για μαζική νοθεία.

«Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν βίαιες ενέργειες και κάθε εμπρηστική δήλωση σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο», είπε ο κ. Πράις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: