ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από τη συλλογή συντριμμιών του κινεζικού μπαλονιού

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την προσπάθεια ανάκτησης συντριμμιών του κινεζικού «κατασκοπευτικού» μπαλονιού που καταρρίφθηκε το Σάββατο.

Στις φωτογραφίες φαίνονται μεγάλα συντρίμμια του μπαλονιού να ανασύρονται σε μια βάρκα.

Δείτε φωτογραφίες




Σύμφωνα με το BBC, η συσκευή θα εξεταστεί τώρα για να διαπιστωθεί εάν ήταν πράγματι κατασκοπευτικός εξοπλισμός.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η άποψή του ήταν πάντα πως το μπαλόνι έπρεπε να καταρριφθεί και απέρριψε ερώτηση για το αν το περιστατικό αυτό θα αποδυναμώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Όχι. Καταστήσαμε σαφές στην Κίνα τι θα κάνουμε», σημείωσε. «Καταλαβαίνουν τη θέση μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Κάναμε το σωστό και δεν τίθεται θέμα αποδυνάμωσης ή ενίσχυσης — είναι η πραγματικότητα».

Ο εκπρόσωπος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επισήμανε ότι η πτήση του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ δεν συνέβαλε στη βελτίωση των ήδη τεταμένων σχέσεων με την Κίνα και απέρριψε τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι ήταν για μετεωρολογικούς σκοπούς.

Το Πεκίνο καταδίκασε την κατάρριψή του ως “προφανή υπερβολική αντίδραση” και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι «το αεροσκάφος προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση και εισήλθε στις ΗΠΑ λόγω ανωτέρας βίας — ήταν ατύχημα».

Η ανακάλυψη του μπαλονιού πυροδότησε διπλωματική κρίση, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να ακυρώνει αμέσως το ταξίδι του στην Κίνα το Σαββατοκύριακο για την «ανεύθυνη πράξη».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: