ΗΠΑ: Πρώτη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την συμφωνία με την Ταϊβάν για το εμπόριο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη συμφωνία με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, ψηφοφορία που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει οργή στο Πεκίνο.

Για να επικυρωθεί, το κείμενο, που η Ταϊπέι χαρακτηρίζει «ιστορικό», μένει πλέον να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφτεί από τον αμερικανό πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία, που υπογράφτηκε την 1η Ιουνίου, έχει σκοπό να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν με την εναρμόνιση των τελωνειακών ελέγχων, τον εξορθολογισμό σειράς κανονισμών και τη δημιουργία μηχανισμών κατά της διαφοράς.

Μετά τη δημιουργία το 1994 «πλαισίου» για το εμπόριο και τις επενδύσεις, οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της νήσου — και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του στρατού της.

Ουάσιγκτον και Ταϊπέι άρχισαν συνομιλίες για τη συμφωνία αυτή το 2022, αψηφώντας το Πεκίνο.

Καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν των κάπου 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Και βλέπει με ολοένα εντεινόμενη δυσφορία τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, που παρέχουν στη νήσο στρατιωτική υποστήριξη εδώ και δεκαετίες παρότι τύποις δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: