ΗΠΑ: Ισχυρό πλήγμα στα δίκτυα διακίνησης φαιντανύλης σε Μεξικό και Κίνα – Καταζητούνται γιοι του «Ελ Τσάπο»

Ένα ισχυρό χτύπημα στα δίκτυα παραγωγής και διακίνησης φαιντανύλης σε Μεξικό και Κίνα, πέτυχαν την Παρασκευή οι αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, 28 μέλη του διαβόητου μεξικανικού καρτέλ της Σιναλόα θεωρούνται και με τη βούλα κατηγορούενοι, ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και οι γιοι του φυλακισμένου ιδρυτή, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατά ναρκωτικών στις ΗΠΑ, Αν Μίλγκραμ, το συγκεκριμένο οπιοειδές θεωρείται η «μεγαλύτερη απειλή για τους Αμερικανούς σήμερα».

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε Κινέζους εμπόρους και στους «Τσαπίτος», τους τρεις γιους του «Ελ Τσάπο», που τώρα ελέγχουν την επιχείρησή του.


Οι τρεις γιοι του «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν

«Σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει σημαντικές ενέργειες επιβολής του νόμου κατά της μεγαλύτερης, πιο βίαιης, πιο παραγωγικής επιχείρησης διακίνησης φαιντανύλης στον κόσμο», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ.

«Αυτή η επιχείρηση διευθύνεται από το καρτέλ της Σιναλόα και τροφοδοτείται από κινεζικές εταιρείες χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων», πρόσθεσε.

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης, που επεκτάθηκε σε 10 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Μεξικό, Παναμάς και Ηνωμένες Πολιτείες), ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από πολλά αμερικανικά δικαστήρια για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, καθώς και κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε δύο κινεζικές εταιρείες χημικών, τη Wuhan Shuokang Biological Technology και τη Suzhou Xiaoli Pharmatech, και στα άτομα που συνδέονται με αυτές.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ανταμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη των δύο καταζητούμενων γιών του «Ελ Τσάπο» — μόνο ένας, ο Γκουζμάν Λόπεζ έχει συλληφθεί.

Οκτώ από τους άλλους κατηγορουμένους κρατούνται ήδη από ξένες κυβερνήσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν την έκδοσή τους, είπε ο Γκάρλαντ. «Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας στην κυβέρνηση του Μεξικού για να επιδιώξουμε την έκδοση άλλων κατηγορουμένων», πρόσθεσε.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη σύλληψη δύο Κινέζων που εμπλέκονται στο εμπόριο χημικών ουσιών για την παραγωγή φαιντανύλης. Το Πεκίνο «πρέπει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ροή των ουσιών αυτών», είπε ο Γκάρλαντ.

Το συνθετικό οπιοειδές φαιντανύλη αποτελεί την κύρια αιτία των σχεδόν 102.000 θανάτων από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2022.

Η Μίλγκραμ ανέφερε ότι το καρτέλ της Σιναλόα «πρωτοστάτησε» στην παραγωγή φαιντανύλης που πωλήθηκε στις ΗΠΑ. «Η φαιντανύλη είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους Αμερικανούς σήμερα», είπε. «Σκοτώνει περισσότερους Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 45 ετών από την τρομοκρατία, τα τροχαία δυστυχήματα, τον καρκίνο και την Covid», πρόσθεσε. «Και ο αριθμός των παιδιών κάτω των 14 ετών που πεθαίνουν από αυτό έχει αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό».

Η εστίαση στους «Τσαπίτος» έρχεται τέσσερα χρόνια αφότου ο πατέρας τους καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μίλγκραμ είπε ότι η DEA (Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών στις ΗΠΑ) είχε «διεισδύσει» στο καρτέλ και στο δίκτυο των γιών του Γκουζμάν, αποκτώντας «άνευ προηγουμένου» πρόσβαση στο υψηλότερο επίπεδο. Ένας από τους γιους, ο Οβίδιο Γκουζμάν, συνελήφθη σε επιχείρηση στο Μεξικό τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής ήρθε μία ημέρα αφότου ο Γκάρλαντ και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας από το Μεξικό στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν το εμπόριο φαιντανύλης, καθώς και τη ροή όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον νότιο γείτονά τους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: