ΗΠΑ: Η υποστήριξη της Κίνας αμβλύνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Η οικονομική υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία περιόρισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη αμερικανοί αιρετοί.

Η Κίνα «έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμος οικονομικός εταίρος για τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022», διαβάζει κανείς στο κείμενο.

Το Πεκίνο «δημιούργησε διάφορους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης που περιορίζουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων και του ελέγχου των εξαγωγών» της Μόσχας, συνεχίζει.

Η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων και προσέφερε μέσα μεταφοράς και ασφαλιστική κάλυψη στη Ρωσία για να διευκολύνει τις εξαγωγές αργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυξήθηκαν εξάλλου οι εμπορικές συναλλαγές που εκφράζονται σε γιούαν, δηλαδή το κινεζικό νόμισμα, μέθοδος που παρακάμπτει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ακόμη, πάντα κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το Πεκίνο διέθεσε στη Μόσχα εξοπλισμό του είδους που αποκαλείται διπλής χρήσης –πολιτικής και στρατιωτικής–, μέρος του οποίου αξιοποιήθηκε στην Ουκρανία. Πάντως είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της υποστήριξης» της Κίνας που επέτρεψε στη Ρωσία την παράκαμψη των κυρώσεων και των περιορισμών στις εξαγωγές.

Ανάμεσα στις δυτικές κυρώσεις είναι το πάγωμα πόρων και ακόμη στοιχείων ενεργητικού της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Οι δυτικές κυρώσεις προβλέπουν περιορισμούς τόσο στις εισαγωγές, όσο και στις εξαγωγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε ιδίως –με κάποιες εξαιρέσεις– τις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Το Πεκίνο δηλώνει ουδέτερο ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία· δεν έχει καταδικάσει μέχρι σήμερα τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: