ΗΠΑ: Επιστολή ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στον Μπλίνκεν για F-16 και Τουρκία

Τη φωνή τους ενώνουν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην άνευ όρων πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στην επιστολή που στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν, οι ομογενειακές οργανώσεις απαριθμούν τον αντισυμμαχικό τρόπο με τον όποιο η ‘Αγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο στόλο των μαχητικών της. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα τουρκικά μαχητικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της Δύσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και να απειλήσουν βασικούς συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η συναίνεση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση που η αμερικανική κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «αυτές οι προσπάθειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση της αλληλεγγύης της Δύσης και στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που βασίζεται σε αρχές και κοινά θεμελιώδη συμφέροντα και όχι ένας οργανισμός που λειτουργεί μέσω συναλλακτικής συμπεριφοράς».

Με αυτό το δεδομένο, η επιστολή υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν χρέος ως η ηγετική δύναμη της Δυτικής Συμμαχίας να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την ασφάλεια των συμμάχων τους. Κλείνοντας, η επιστολή προτρέπει τον ‘Αντονι Μπλίνκεν να θέσει το απαραβίαστο της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας ως πρωταρχικό μέλημα σε κάθε πώληση F-16 στην Τουρκία.

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις:

• Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC)

• Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ)

• ΑΧΕΠΑ

• Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI)

• Κυπριακή Ομοσπονδία

• Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο

• Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων

• Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής

Η Επιστολή των Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων στον ‘Αντονι Μπλίνκεν

Ως εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων που έχουμε συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενίσχυση της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: