ΗΠΑ: «Εξέγερση» Πενς κατά Τραμπ γύρω από την επίθεση στο Καπιτώλιο

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το συνέδριο του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γιούτα, υπογράμμισε ότι η διαδήλωση της 6ης Ιανουαρίου 2021 δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια «θεμιτή πολιτική έκφραση» από μέρους «απλών πολιτών», την ώρα που ορισμένοι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο «τρομοκρατική» ενέργεια

«Δεν είχα δικαίωμα να αντιστρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών»: ο αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εξεγέρθηκε χθες Παρασκευή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ γύρω από τα γεγονότα που σχετίζονται με την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, τοποθετούμενος στους αντίποδες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο χαρακτηρίζει τη διαδήλωση της 6ης Ιανουαρίου 2021 «θεμιτή» έκφραση πολιτικής διαφωνίας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα, ο κ. Πενς απέρριψε τις κατηγορίες του πρώην προέδρου εναντίον του· ο θυελλώδης μεγιστάνας διατείνεται πως, ως εκ του αξιώματός του, ο πρώην αντιπρόεδρος θα μπορούσε να εμποδίσει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από τους αιρετούς.

Εκείνο το παγερό πρωινό χιλιάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, που είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον, εισέβαλαν κατά εκατοντάδες στην έδρα του Κογκρέσου για να ασκήσουν πίεση στον Μάικ Πενς και στους αιρετούς.

«Ο πρόεδρος είχε άδικο»

Ο τότε πρόεδρος Τραμπ «είπε ότι είχα το δικαίωμα να αντιστρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών (…) αλλά είχε άδικο», τόνισε χθες, παίρνοντας πιο ξεκάθαρη θέση παρά ποτέ. «Δεν είχα τέτοιο δικαίωμα».

«Και ειλικρινά, δεν υπάρχει λιγότερο αμερικανική ιδέα από το ότι ένα μόνο πρόσωπο μπορεί να επιλέξει ποιος θα γίνει πρόεδρος», συμπλήρωσε.

Πιστός μεταξύ πιστών όσο ο κ. Τραμπ βρισκόταν στην εξουσία, ο Μάικ Πενς, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ριχτεί κι ο ίδιος στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο – κάτι που θα συνεπαγόταν πως θα αναμετρηθεί με τον δισεκατομμυριούχο – είχε ήδη αντικρούσει τον πρόεδρό του, αλλά ποτέ με τόσο άμεσο τρόπο όσο χθες.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί του δίνουν δίκιο· συνεργάζονται εδώ και εβδομάδες με τους Δημοκρατικούς πάνω σε σχέδιο νόμου που θα αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα να ανατραπεί.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών, ορισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ φώναζαν «κρεμάλα στον Μάικ Πενς» και κάποιοι έστησαν ικριώματα έξω από το κτίριο.

Ευρύτερα, οι δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου έφεραν στο φως τις διαιρέσεις στις τάξεις της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς.

Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, το GOP, που παραμένει πιστό στον μεγιστάνα των ακινήτων έναν χρόνο και πλέον αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, πήρε την απόφαση να τιμωρήσει πολιτικά τα δύο μέλη του που συμμετέχουν στην έρευνα ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στην οργάνωση της επίθεσης στο Κογκρέσο.

Στη μομφή, που έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, η κομματική ιεραρχία κατηγορεί τη Λιζ Τσέινι και τον Άνταμ Κίνζινγκερ για συμπεριφορά «καταστροφική» τόσο «για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα» όσο και «για τη δημοκρατία μας».

Ραντεβού στο Ουαϊόμινγκ

Κεντρώα στελέχη του κόμματος κατήγγειλαν τη μομφή αυτή χθες. «Είναι ντροπή ένα κόμμα να μέμφεται ευσυνείδητους ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια αντιμέτωποι με βιτριόλι», τόνισε ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το συνέδριο του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γιούτα, υπογράμμισε ότι η διαδήλωση της 6ης Ιανουαρίου 2021 δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια «θεμιτή πολιτική έκφραση» από μέρους «απλών πολιτών», την ώρα που ορισμένοι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο «τρομοκρατική» ενέργεια.

Για τον Μάικ Πενς, επρόκειτο για «μαύρη ημέρα».

Η βασική ενδιαφερόμενη, η βουλεύτρια Λιζ Τσέινι, καταφέρθηκε εναντίον «των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που μετατρέπονται οικειοθελώς σε ομήρους του ανθρώπου που παραδέχθηκε ότι ήθελε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει άπειρες φορές τη βουλεύτρια του Ουαϊόμινγκ, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του στο Κογκρέσο, ότι επιδεικνύει «απιστία» και έχει ξεκαθαρίσει πως υποστηρίξει τον αντίπαλό της στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για να αποτρέψει την επανεκλογή της.

Η εσωκομματική διαδικασία στο Ουαϊόμινγκ, που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Αύγουστο, θα είναι μια από αυτές που θα προσελκύσουν τη μεγαλύτερη προσοχή ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, το 55% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τη νίκη το 2020.

Ο οξύθυμος μεγιστάνας έχει αφήσει να εννοηθεί σαφώς πως θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024. Το περασμένο Σάββατο στο Τέξας, είπε ότι εάν κερδίσει θα δώσει χάρη σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: