ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται με την αποστολή περισσότερων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία προκειμένου η χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και πιστεύει ότι αυτού του είδους η βοήθεια δείχνει στην Κίνα και σε άλλους αντιπάλους των ΗΠΑ την πρόθεση της Ουάσινγκτον να προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα και συμμάχους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε επί δύο ημέρες και ολοκληρώθηκε σήμερα, αποτυπώνει σημαντική αύξηση στη στήριξη υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία, με το 65% των συμμετεχόντων να εγκρίνει την αποστολή οπλισμού συγκριτικά με το 46% στην έρευνα του Μαΐου.

Το 81% των Δημοκρατικών, το 56% των Ρεπουμπλικάνων και το 57% των Ανεξάρτητων τάσσονται υπέρ της παροχής αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

Η έρευνα διεξήχθη λίγο μετά την ανταρσία του επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για κακή διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα ευρήματα φάνηκε να προσφέρουν ισχυρότερη στήριξη στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν του να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακαταλάβει έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία στην αρχική της επίθεση το 2014 και την εισβολή της πριν από 16 μήνες.

«Αυτό σίγουρα ενισχύει την απόφαση του Μπάιντεν να είναι αφοσιωμένος σε αυτό», δήλωσε ο Γούλιαμ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία που τώρα συνεργάζεται με το U.S. Institute of Peace. «Η ρεπουμπλικανική ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας επίσης θα ενθαρρυνθεί από αυτό», δήλωσε ο Τέιλορ. Ορισμένοι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν αντιταχτεί στη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκρίνει 41 πακέτα όπλων για την Ουκρανία που ξεπερνούν τα 40 δισεκ. δολάρια από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του, όπως την αποκαλεί, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διενεργήθηκε πανεθνικά, συλλέγοντας απαντήσεις από 1.004 ενηλίκους, συμπεριλαμβανομένων 400 Δημοκρατικών και 383 Ρεπουμπλικάνων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 76% των Αμερικανών πιστεύει ότι η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία δείχνει στην Κίνα και σε άλλους αντιπάλους ότι οι ΗΠΑ έχουν «τη βούληση και τη δυνατότητα να προστατεύουν τα συμφέροντά τους, τους συμμάχους τους και την ίδια τη χώρα».

Σύμφωνα επίσης με τη δημοσκόπηση, οι Αμερικανοί σε μεγάλη τους πλειοψηφία — 67% και 73%– είναι περισσότερο πιθανόν να ταχθούν υπέρ ενός υποψηφίου στις επόμενες προεδρικές εκλογές ο οποίος θα συνεχίσει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και θα στηρίξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ — ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: