Η "τρόϊκα" βλέπει "κοινωνική έκρηξη"

Η "τρόϊκα" βλέπει "κοινωνική έκρηξη"Με τους καυτούς φακέλους ανά χείρας εισήλθαν στις 10 το πρωί οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας στο Οικονομιών όπου τους ανέμενε ο κ. .

Στη συνάντηση η οποία διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα βασικά ζητήματα που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 2,8 δισ. (του Μαρτίου) και των 6 δισ. του Α’ τριμήνου του 2013.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της τρόικας οι κ.κ. Ματίας Μορς(ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και εκ μέρους του ΔΝΤ οι κ.κ. Μαρκ Φλάναγκαν και Μπομπ Τράα. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην κ.Πόουλ Τόμσεν φτάνει αύριο στην Αθήνα.

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έχει γίνει» ανέφερε αμέσως μετά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

«Θέσαμε το θέμα ανάπτυξη – ανεργία. Από την πλευρά της τρόικας εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για την κοινωνική διάσταση της ανεργίας» σημείωσε το ίδιο στέλεχος.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση τουEurogroup που γίνεται τη Δευτέρα. Η τρόικα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά (πιθανότατα την Πέμπτη), την Δευτέρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη ενώ την Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα.

Τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, τα ορόσημα του Μαρτίου για τη μείωση του Δημοσίου, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού και η ανεργία (οι εκτιμήσεις για το 2013 και οι στόχοι του 2014), οι διαρθρωτικές αλλαγές, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι αποκρατικοποιήσεις.

Για το θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25.000 ως τα Χριστούγεννα, η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι το σχήμα της εφεδρείας-κινητικότητας και η φυσική ροή των συνταξιοδοτήσεων.

Τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μανιτάκη. «Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν αποχωρήσει 75.000 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις» θα αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά στην τρόικα. «Με αυτό το ρυθμό ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 150.000 υπάλληλοι που είναι στόχος του μνημονίου» λένε κυβερνητικές πηγές.

Για το φλέγον θέμα της υστέρησης των εσόδων η παρουσίασε στην τρόικα την πρόοδο της αναδόμησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

«Η τρόικα δεν έχει για τη δομή των εσόδων, έχει στα χέρια της μόνο τα στοιχεία του Ιανουαρίου» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Στο ίδιο πλαίσιο ελληνική πλευρά ζήτησε από την τρόικα να εξετασθούν οι αναποτελεσματικοί φορολογικοί συντελεστές όπως αυτός του 23% που επιβαρύνει τα είδη εστίασης, με το επιχείρημα ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων.

Όσον αφορά στην πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι υπάρχει μεν καθυστέρηση αλλά τώρα πια έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσης τους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και τον . Από αυτές τις δύο ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση αναμένει ότι θα εισπράξει ποσό που θα προσεγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα βρεθεί πολύ κοντά στο στόχο των 2,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Παπαστάθης Αργύρης

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: