Η θάλασσα «ξέβρασε» αγωγό φυσικού αερίου στην Ν. Καρβάλη!

Η θάλασσα «ξέβρασε» αγωγό φυσικού αερίου στην Ν. Καρβάλη!

Ο αγωγός που τροφοδοτούσε παλιότερα με φυσικό αέριο χαμηλής πίεσης το εργοστάσιο της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων από τις χερσαίες εγκαταστάσεις της…
Kavala Oil και την Kavala Oil από το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί η ELFE από το δίκτυο της Δ.ΕΠ.Α., δεν είναι, πλέον, υπόγειος.

Τον Φεβρουάριο του 2010, ένας νοτιάς αποκάλυψε τμήμα του αγωγού αυτού στην της Νέας Καρβάλης. Τότε, η Kavala Oil πραγματοποίησε μία πρόχειρη παρέμβαση, με σκοπό να τον «θωρακίσει» από τα κύματα της θάλασσας. Οι κάτοικοι της περιοχής, όμως, διαμαρτυρήθηκαν για την καταστροφή της παραλίας και πολύ περισσότερο για την επικινδυνότητα του αγωγού. Το θέμα είχε αναδείξει ο «Κ.Τ.», με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναγκάζοντας την Kavala Oil να σταματήσει τις εργασίες.

Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, η συνέχισε να διαβρώνει την ακτή, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ένα ακόμα κομμάτι του αγωγού, προκαλώντας αντίδραση στην τοπική κοινωνία. Η αντίδραση αυτή ανάγκασε τους τοπικούς άρχοντες και την Kavala Oil να αποφασίσουν την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για την απομάκρυνση του αγωγού και την ανάπλαση της παραλίας.

Αυτοψία από τον περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, λοιπόν, χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, επισκέφτηκαν τη Νέα Καρβάλη και άκουσαν τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την πλευρά της Kavala Oil. «Πρόκειται για μία που δεν ταιριάζει στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και της Περιφέρειας μας. Νομίζω ότι την αδικεί και δικαιολογημένα οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους», δήλωσε ο Α. Γιαννακίδης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε, λοιπόν, με τον διευθυντή της Kavala Oil κι έπειτα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ότι σύντομα θα προχωρήσει η απαραίτητη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, προκειμένου ο αγωγός να καταστεί ανενεργός. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται χρόνο, αλλά θα συνδράμουμε όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ούτως ώστε να επισπεύσουμε κυρίως την περιβαλλοντική αδειοδότηση από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. (σ.σ. Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

Παράλληλα, δεσμευτήκαμε ως περιφερειακή αρχή, με τον αντιπεριφερειάρχη, τον κύριο Γρανά και σε συνεργασία με το δήμαρχο Καβάλας, τον κύριο Σιμιτσή, να προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση μιας μελέτης για την αισθητική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης της Νέας Καρβάλης. Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, 2014-2020, παράλληλα με τη διαδικασία της Kavala Oil για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της κατασκευής καινούργιου αγωγού». Ο διευθυντής της Kavala Oil, Kώστας Ιωαννίδης, είπε τα εξής:

«Ο καινούργιος αγωγός θα είναι μικρός και θα «κουμπώσει» στον αγωγό της Δ.ΕΠ.Α. που διέρχεται παράλληλα με την Εγνατία οδό, συνδέοντας τον με τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Kavala Oil. Επειδή ο αγωγός αυτός θα περάσει κάτω από αγροτικούς δρόμους και ενδεχομένως από καλλιέργειες, απαιτείται μία αδειοδότηση και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Ζητάμε, λοιπόν, τη στήριξη των αρχών και της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε να ασκηθεί η απαιτούμενη πίεση για την επίσπευση των διαδικασιών και το να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στο μεταξύ, βέβαια, ο αγωγός που διέρχεται από την παραλία της Νέας Καρβάλης θα παρακολουθείται από την εταιρεία και όπου χρειάζεται θα κάνουμε τις επεμβάσεις μας για να παραμένει ασφαλής έως ότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του καινούργιου αγωγού. Θέλω να σημειώσω, ακόμα, το εξής. Το γεγονός ότι ο αγωγός φαίνεται, δεν σημαίνει ότι είναι και επικίνδυνος. Είναι κατασκευασμένος από χάλυβα πάχους πέντε χιλιοστών και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Το θέμα είναι να τον προστατεύσουμε από τα κύματα της θάλασσας για να μην καταπονείται. Κι αυτό το διασφαλίζουμε με την πρόχειρη κατασκευή που έχουμε κάνει, η οποία θα απομακρυνθεί όταν σταματήσει η λειτουργία του αγωγού, για να αποκατασταθεί πλήρως και η ακτή». Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Α. Γρανάς, δήλωσε: «Η ιστορία αυτή απασχολεί την κοινωνία της Νέας Καρβάλης αρκετά . Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Kavala Oil για να εξασφαλίσει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τις παραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να απομακρυνθεί ο αγωγός, να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να δοθεί η χρήση της ακτής στους πολίτες». Παρόντες στη συνάντηση και αργότερα στην επίσκεψη στην παραλία, ήταν, επίσης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας, Χριστόδουλος Μιχαλάκης και κάτοικοι της Νέας Καρβάλης.

karfitsa.gr
Η θάλασσα «ξέβρασε» αγωγό φυσικού αερίου στην Ν. Καρβάλη! Η θάλασσα «ξέβρασε» αγωγό φυσικού αερίου στην Ν. Καρβάλη!

Η θάλασσα «ξέβρασε» αγωγό φυσικού αερίου στην Ν. Καρβάλη!

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: