Η «μαύρη» λίστα με τα πιο επικίνδυνα προϊόντα για την υγεία – Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ποια είναι

Στα επικίνδυνα προϊόντα για την υγεία εστίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του τη Δευτέρα (18/12) ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως πολλά από αυτά «δεν είναι εμφανές ότι είναι επιβλαβή».

Στη λίστα, όπως επεσήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «», περιλαμβάνονται ηλεκτρικά είδη, μόδας, παιχνίδια και αθλητικά. «Κυρίως στα παιχνίδια, ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Θα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα ότι έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αναφέρθηκε στα μέταλλα και τα μαλακά πλαστικά των οποίων οι ουσίες, όπως είπε, μπορούν να δημιουργήσουν «προβλήματα όπως διαταραχή στο ορμονικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα δευτερεύουσες επιπτώσεις, όπως μεταβολικό σύνδρομο και άρα διαβήτη τύπου 2, προβλήματα λιπώδους ήπατος, ακόμη και στην αναπαραγωγή».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια πανευρωπαϊκά, στην οποία μάλιστα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ηγείται – και η χώρα μας γενικότερα – της προσπάθειας να σχεδιάσουν προϊόντα και χημικά τα οποία να είναι ασφαλή» συμπλήρωσε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, απειλή για την υγεία, σε μικρότερο βαθμό από τα προαναφερθέντα υλικά, είναι επίσης τα σκληρά υφάσματα, τα υφάσματα (γενικά) και το δέρμα. «Υλικά όπως το ξύλο, το χαρτί ή αφρώδη υλικά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία» είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης κλείνοντας.

ΥΓΕΙΑΔημοσθενης Σαρηγιαννηςεπικινδυνα προϊονταυγεια

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: