«Η ειρωνεία στο αποκορύφωμά της», λένε οι ΗΠΑ για τις δηλώσεις Πούτιν ότι δεν θα απορροφήσει τη Λευκορωσία

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τη διαβεβαίωση εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να απορροφήσει τη Λευκορωσία.

«Η ειρωνεία στο αποκορύφωμά της», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στις δηλώσεις Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, υπενθυμίζοντας ότι επί του παρόντος ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να απορροφήσει την Ουκρανία.

Ο Πράις συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά εάν η Λευκορωσία θα παράσχει ή όχι πρόσθετη υποστήριξη στον Πούτιν και θα απαντήσει «καταλλήλως» εφόσον το κάνει.

Κατά την επίσκεψή του στο Μινσκ, τη Δευτέρα,  ο πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωσε απόψε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει «να απορροφήσει» τη Λευκορωσία, τον στενότερο σύμμαχό της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τον ανεφοδιασμό της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να απορροφήσει κανέναν. Αυτό, πολύ απλά, δεν έχει νόημα», είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μινσκ μαζί με τον Λευκορώσο ομόλογό του, τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών που είναι «στρατηγικοί εταίροι» και αντιστέκονται «αποτελεσματικά» στις δυτικές κυρώσεις μολονότι αδιευκρίνιστοι «εχθροί» ήθελαν να σταματήσουν την ολοκλήρωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία. Πρόσθεσε ότι στις σημερινές «ουσιαστικές» συνομιλίες που είχε με τον Λουκασένκο, Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται για «κοινά μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας» των δύο χωρών, την «αμοιβαία παράδοση όπλων» αλλά και την από κοινού κατασκευή οπλικών συστημάτων, συνέχισε.

Η Ρωσία θα συνεχίσει επίσης να εκπαιδεύει Λευκορώσους πιλότους για να πετούν τα λευκορωσικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες.

«Δοκιμάσαμε αυτά τα αεροσκάφη στη Ρωσία και τα προετοιμάζουν τώρα» είπε από την πλευρά του ο Λουκασένκο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απειλή εναντίον κανενός». Οι Λευκορώσοι «δεν μπορούν να προστατεύσουν μόνοι τους την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας», χωρίς τη Ρωσία πρόσθεσε. «Και αν κανείς πιστεύει ότι μπορεί να μας χωρίσει σήμερα, να μας διαρρήξει, δεν θα τα καταφέρουν» είπε.

Αν και η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο λευκορωσικός στρατός δεν συμμετείχε μέχρι τώρα σε μάχες στο ουκρανικό έδαφος. Στα μέσα Οκτωβρίου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης με αποκλειστικά «αμυντικούς» σκοπούς, σύμφωνα με το Μινσκ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: