Γρ.Προϋπολογισμού: Η έξοδος στις αγορές δεν ισοδυναμεί με το τέλος της λιτότητας

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δημοσιοποίησε την τελευταία έκθεση με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, στην οποία σημειώνεται πως «η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει το τέλος της εποπτείας, δηλαδή την είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς». «Η έξοδος στις αγορές δεν ισοδυναμεί με το τέλος της λιτότητας», υπογραμμίζεται.

«Προς το παρόν, διαπιστώνουμε ότι το 2017 η οικονομία επί τέλους ανακάμπτει, μολονότι ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι συγκριτικά μικρότερος σε σχέση με τον μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης, αλλά και με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί», αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο μέλλον περιλαμβάνουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά με άλλο μίγμα και την καταπολέμηση τη γενναία ρύθμιση του χρέους μακροπρόθεσμα μαζί με ταυτόχρονη συζήτηση για το απαιτούμενο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επιπλέον, αναγκαία κρίνεται η χαρτογράφηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.

«Η ανά χείρας έκθεση είναι η τελευταία του Γ.Π.Κ.Β. υπό την παρούσα σύνθεση της Επιστημο-νικής Επιτροπής. Η πενταετής θητεία του Συντονιστή έληξε τον Νοέμβριο 2017, ενώ η θητεία των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητών Πάνου Καζάκου, Ναπολέοντα Μαραβέγια, Μιχάλη Ρηγίνου και Σπύρου Λαπατσιώρα λήγει στα τέλη Μαρτίου 2018. Λογικά, η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Συντονιστή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά η μετάβαση καθυστέρησε όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιοχές πολιτικής. Θεω-ρούμε ότι η Επιτροπή, με τη νέα σύνθεσή της θα διατηρήσει την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της, η οποία οικοδομήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι η Επιστημονική Επιτροπή 2012-2017, αποφάσιζε με ομοφωνία και λειτουργούσε πέραν των κομματικών αντιπαραθέσεων», υπογραμμίζεται ακόμα στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Παρά τις συμβατικές δεσμεύσεις και το γεγονός ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εν πολλοίς το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο) που επικαιροποιήθηκε τρεις φορές (2016, 2017, 2018), παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως πρόσφατα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο επανόδου στις παλιές κακές δημοσιονομικές συνήθειες και συνεπώς «δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός δημοσιονομικού παραστρατήματος», καθώς το 2019 θα είναι εκλογικό έτος. Επίσης, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια της κατανόησης των εταίρων για κάποιες αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί π.χ. στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή για τις δυνατότητες της ΕΚΤ να διευκολύνει την έξοδο στις αγορές διατηρώντας το waiver ακόμα και αν οι ελληνικοί τίτλοι δεν αξιολογούνται καταλλήλως από τις αγορές», προειδοποιεί η έκθεση.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: