Γουατεμάλα: Η δικαιοσύνη κατηγορούμενη για «διωγμό» δημοσιογράφων

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) κατηγόρησε προχθές Τρίτη τη δικαιοσύνη της Γουατεμάλας  πως έχει βαλθεί να «εκφοβίσει» δημοσιογράφους που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς, πως αποδύεται σε «διωγμό» τους.

Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, η CPJ ζητεί να σταματήσει «κάθε (δικαστική) έρευνα σε βάρος των δημοσιογράφων και των εργαζομένων» της εφημερίδας της αντιπολίτευσης El Periódico, καθώς και να αποφυλακιστεί «άνευ όρων ο πρόεδρός της Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα», 66 ετών.

Ο κ. Σαμόρα βρίσκεται στη φυλακή τους τελευταίους οκτώ μήνες, εν αναμονή της δίκης του· τον βαρύνουν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και εκβιάσεις.

Προχθές Τρίτη, δικαστής ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργείται νέα ποινική έρευνα σε βάρος του κ. Σαμόρα, αυτή τη φορά για «συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της δικαιοσύνης» κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείτο σε βάρος του το 2021 για ξέπλυμα χρήματος.

Ο δικαστής έκανε εξάλλου δεκτό αίτημα της εισαγγελίας να αρχίσει να διενεργείται έρευνα σε βάρος δημοσιογράφων της El Periódico, που κατηγορούνται με τη σειρά τους για διασπορά «παραπληροφόρησης» μέσω άρθρων για τις ποινικές διώξεις σε βάρος του προέδρου και εκδότη της εφημερίδας.

Για τη CPJ, οι ενέργειες της δικαιοσύνης της Γουατεμάλας σε βάρος της El Periódico αποτελούν «προφανή προσπάθεια των εισαγγελέων να εκφοβίσουν και να επιδοθούν σε διωγμό δημοσιογράφων που εργάζονται ακούραστα για να αποκαλύψουν τη διαφθορά» στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

«Δεν θα μας αναγκάσουν να σιωπήσουμε!», υπογράμμισε η Ελ Περιόδικο σε κύριο άρθρο της που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπό της.

Η ένωση συντακτών της Γουατεμάλας κατήγγειλε και αυτή τις δικαστικές έρευνες σε βάρος δημοσιογράφων της εφημερίδας, στις οποίες βλέπει «ακόμη μια προσπάθεια ποινικοποίησης της ελευθερίας της έκφρασης».

Η δίκη για ξέπλυμα χρήματος και εκβιάσεις σε βάρος του κ. Σαμόρα αναμένεται να αρχίσει τη 2η Μαΐου. Κατηγορείται πως απαίτησε να του καταβληθεί ποσό 37.500 δολαρίων από επιχειρηματίες για να μη δημοσιευθούν πληροφορίες που τους εξέθεταν και κατόπιν νομιμοποίησε τα ποσά των δωροδοκιών που έλαβε.

Ο πρόεδρος και εκδότης της Ελ Περιόδικο δηλώνει αθώος και καταγγέλλει πως οι διώξεις σε βάρος του έχουν «πολιτικό» χαρακτήρα, κρίνοντας πως υποκινούνται από τον Γουατεμαλτέκο δεξιό πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι και τη γενική εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας με σκοπό να σταματήσουν οι δημοσιεύσεις της εφημερίδας του για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενέχονται κυβερνητικά στελέχη.

Η γενική εισαγγελέας Πόρας αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που το 2021 τη συμπεριέλαβαν στον λεγόμενο Κατάλογο Ένγκελ με τις «διεφθαρμένες και αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες τον οποίο καταρτίζουν, επειδή ενεπλάκη στην καθαίρεση του πρώην επικεφαλής της ειδικής διεύθυνσης της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Χουάν Φρανσίσκο Σαντοβάλ.

Πλειάδα δικαστικών, εισαγγελέων και πρώην λειτουργών της ειδικής αποστολής κατά της διαφθοράς του ΟΗΕ στη Γουατεμάλα (CICIG) βρέθηκε αντιμέτωπη με διώξεις και συλλήψεις αφότου ανέλαβε την εξουσία στη χώρα ο κ. Γιαματέι, το 2020.

Τον περασμένο μήνα, η δικαιοσύνη της Γουατεμάλας ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα σε βάρος του νυν υπουργού Άμυνας της Κολομβίας, του Ιβάν Βελάσκες, για υποτιθέμενες παρατυπίες κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία της CICIG (2013-2019), γεγονός που προκάλεσε διπλωματική κρίση με την Μπογοτά.

Αντιδρώντας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε «για ακόμη μια φορά την ανησυχία του εξαιτίας των πολλαπλών αναφορών που υποδεικνύουν ότι αυτοί που προσπάθησαν να ρίξουν φως σε υποθέσεις διαφθοράς στη Γουατεμάλα υφίστανται δικαστικό διωγμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: