Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ο πρώην… πωλητής hot dog που έφτασε στην κορυφή της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η πορεία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Wagner Group έγινε θέμα στον Guardian. Πιο συγκεκριμένα η βρετανική εφημερίδα μέσα από ένα εκτενές δημοσίευμα περιγράφει τη ζωή του «σεφ του Κρεμλίνου», ο οποίος κατάφερε από… πρώην πωλητής hot dog να φτάσει στην κορυφή της ρωσικής πολεμικής μιας και έχει δώσει χείρα βοηθείας στον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Όπως περιγράφει o Guardian ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το καλοκαίρι του 2014, μία ομάδα που αποτελούνταν από σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης Πούτιν βρέθηκαν στα γραφέια του υπουργείου όπου και θα συναντούσαν τον Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο Πριγκόζιν ζητούσε να του δοθούν εκτάσεις γης που άνηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να μπορούν να εκπαιδευτούν «εθελοντές» οι οποίοι δεν θα είχαν καμία επίσημη σχέση με τον ρωσικό στρατό. Ο στόχος ήταν αυτοί οι «εθελοντές» να χρησιμοποιούνται σε πολέμους που θα διεξήγαγε η Ρωσία. 

Ο τρόπος συμπεριφοράς του προξένησε δυσαρέσκεια στα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα έμειναν εμβρόντητοι όταν τον άκουσαν να λέει ότι όλα όσα τους ζητούσε «είναι εντολές του μπαμπά». Με βάση την λογική ο «μπαμπάς» ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή δεν έδωσαν βάση στα λεγόμενά του.

Ωστόσο πλέον η Wagner Group φέρεται να μετράει περίπου 50.000 μισθοφόρους — σύμφωνα με αναφορές μυστικών υπηρεσιών της Δύσης — ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και οι χιλιάδες πρώην κρατούμενοι, οι οποίοι φέρονται να έχουν στρατολογηθεί σε πολλές περιπτώσεις από τον ίδιο τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Όλο αυτό το διάστημα ο «σεφ του Κρεμλίνου» κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ορισμένα πρόσωπα που μίλησαν γι’ αυτόν στον Guardian ο Πριγκόζιν καθοδηγείται από την «χαρά του κυνηγιού». 

Από την Αγία Πετρούπολη στο πλευρό του Πούτιν

Ο Πριγκόζιν γεννήθηκε στο Λένινγκραντ — Αγία Πετρούπολη — το 1961 και σε πολύ νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα. Ήθελε να γίνει επαγγελματίας αθλητής, ωστόσο επειδή δεν τα κατάφερε στράφηκε στον δρόμο της μικροπαραβατικότητας. 

Το 1981 — σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται ο Guardian — βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ληστείες που διέπραττε επί μήνες μαζί με τρεις φίλους του. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση και το 1990 αποφυλακίστηκε. Λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη. 

Όταν βρέθηκε στα στενά της πόλης όπου μεγάλωσε άρχισε να πουλάει hot dog προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Μάλιστα την προετοιμασία την έκανε στην κουζίνα της μητέρας του ενώ όπως δήλωνε η συγκεκριμένη δουλειά του απέφερε αρκετά κέρδη. 

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: