Γερμανία: Στο Βερολίνο ο Κινέζος πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Γερμανίας δέχθηκε σήμερα τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ένα τεστ για τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου, οι οποίες σημαδεύονται από μια αυξανόμενη αντιπαλότητα με φόντο τις σινοαμερικανικές εντάσεις.

Ο Γερμανός πρόεδρος έδωσε τον τόνο κατά τις επαφές με τον Κινέζο ηγέτη: η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών “παραμένει σημαντική αλλά άλλαξε τα τελευταία χρόνια”, υπογράμμισε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σύμφωνα με τα μηνύματα που ανήρτησε στο Twitter η εκπρόσωπός του Σέρστιν Γκάμελιν.

“Η Κίνα είναι ένας εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη αλλά και ένας ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστής και αντίπαλος στην πολιτική σκηνή”, πρόσθεσε.

Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη Γερμανία για να συμβάλλει “στην παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία”, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών διαβουλεύσεων με την ομάδα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς θα διεξαχθεί αύριο, Τρίτη.

Ο Λι Τσιάνγκ, που διορίστηκε τον Μάρτιο, θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο.

Ο διάλογος αυτός με το Βερολίνο και το Παρίσι πραγματοποιείται τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται από την Κυριακή στην Κίνα σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Για το Βερολίνο, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν “ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια και την παγκόσμια συνεργασία”, υπογράμμισε ο Στάινμαϊερ.

Μιλώντας στον Κινέζο συνομιλητή του, ο Στάινμαϊερ τάχθηκε υπέρ της “ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας” των δύο μεγάλων δυνάμεων.

— Εχθρική δύναμη —

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και αγορά ζωτικής σημασίας για την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της.

Η Γερμανία ωστόσο σκλήρυνε τον τόνο εδώ και έναν και πλέον χρόνο, κυρίως λόγω των απειλών σε βάρος της Ταϊβάν και των κατηγοριών για διώξεις σε βάρος των Ουιγούρων.

Η μη καταδίκη από τον Σι Τζινπίνγκ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεγάλωσε επίσης το χάσμα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: