Γερμανία: Ο Σολτς παρουσίασε την πρώτη Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας

«Η ασφάλεια τον 21ο αιώνα δεν είναι μόνο στρατιωτικά μέσα και διπλωματία», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρουσιάζοντας πριν από λίγο την πρώτη Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της Γερμανίας. Ως βασικές αρχές του σχεδίου που εκπόνησε ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο κ. Σολτς ανέφερε την «αμυντική προσέγγιση», την «ανθεκτικότητα» και τη «βιωσιμότητα» στην αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών απειλών.

Στόχος μας είναι να απαντήσουμε στις μεταβαλλόμενες — μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία — συνθήκες στο παγκόσμιο περιβάλλον, διευκρίνισε ο καγκελάριος. «Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε μια ασυνήθιστη και σημαντική απόφαση. Αυτό που παλαιότερα περιοριζόταν στην αμυντική πολιτική, ακολουθεί τώρα μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση», συμπεριλαμβάνοντας τον συνδυασμό όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων, εξήγησε ο Όλαφ Σολτς. «Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία, σταθερότητα και ευημερία», τόνισε.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις ασφάλειας, όπως π.χ. την επάρκεια καθαρού νερού, φαρμάκων και ασφαλούς κυβερνοχώρου, ενώ επισήμανε ότι εκτός από τους πιθανούς στρατιωτικούς κινδύνους, πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπ’ όψιν η διασφάλιση των κρίσιμων υποδομών και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας επρόκειτο αρχικά να παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, σύμφωνα ωστόσο με γερμανικά ΜΜΕ υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και καγκελαρίας, κυρίως σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο πρότυπο των ΗΠΑ, σχέδιο το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: